Jukos musí společnosti Rosněfť zaplatit 2,3 miliardy dolarů

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 13. května (ČTK) - Moskevský soud vyhověl požadavku ruské ropné společnosti Rosněfť, aby jí konkurenční Jukos zaplatil 62,4 miliardy rublů (2,3 miliardy USD; 54 miliard Kč). Jde prý o peníze, které Jukos dluží společnosti Juganskněftěgaz, kterou dříve ovládal, uvedly ruské tiskové agentury.

Podle dalších zdrojů ruská generální prokuratura chystá nová obvinění proti bývalému řediteli Jukosu Michailu Chodorkovskému, který má být v pondělí souzen za zpronevěru a daňové úniky. Hrozí mu až desetiletý trest.

Rosněfť je státní společností a po Jukosu žádá v přepočtu asi 300 miliard Kč. Jde prý o zmařené zisky a nezaplacené daně, což ale Jukos odmítá. Juganskněftěgaz se na těžbě Jukosu podílel asi z 60 procent a těžil zhruba milion barelů ropy denně.

Rosněfť se stal majitelem Jugansku za zvláštních okolností a firmu získal oklikou přes neznámý podnik Baikal Finance. Ten se stal loni v prosinci vítězem nuceného tendru, který vyhlásily úřady. Jukos o Jugansk přišel za to, že měl prý mnohamiliardové nedoplatky na daních, připomíná agentura AP.

Požadavek, kterému soud dnes vyhověl, je v celé kauze Jukos nejmenší. Týká se jen dodávek ropy, za které Jukos podle tvrzení Rosněfti nikdy nezaplatil.

Analytici poukazují na to, že Rosněfť by se mohla snadno stát největším věřitelem Jukosu. Záležet bude na tom, zda soudy uznají všechny její požadavky. Mohlo by se rovněž stát, že Rosněfť bude vlastnit i zbývající aktiva Jukosu. To jsou dvě produkční části a pět rafinerií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK