Akcie pokračují v poklesu, jsou na čtyřměsíčním minimu

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. května (ČTK) - Hlavní akcie pražské burzy dopoledne pokračovaly v poklesu, který nastartovaly ve čtvrtek odpoledne. Následovaly tak vývoj na ostatních trzích. Největší ztráty zaznamenala Komerční banka, ČEZ a Zentiva. Hlavní index PX 50 byl v 11:30 níže o 1,52 procenta na 1083,2 bodu, užší index PX-D ubral 1,64 procenta na 2607,8 bodu.

"Ceny akcií v celém středoevropském regionu jdou dnes dolů," řekl Petr Třešňák z Komerční banky. Akcie KB ztratily přes čtyři procenta na 2698 Kč. Důvodem může být podle Třešnáka vyšetřování kartelové dohody při stanovení poplatků pro klienty u tří největších bank včetně KB.

Elektrárenská společnost ČEZ při korekci předchozích zisků oslabila o 2,6 procenta na 390,50 Kč. Zentiva přišla o více než dvě procenta na 750,50 koruny. Zde je podle Třešňáka důvod spíše psychologický. "Část akcionářů a vedení prodala v minulých dnech akcie farmaceutické firmy a ostatní nevědí, proč to udělali," podotkl.

Jediným rostoucím titulem byl Český Telecom, který přidal 0,3 procenta. Během odpoledne by se podle Třešňáka mohly ztráty českých akcií zmírnit. "Odpoledne by to už nemělo tolik hučet," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK