ČEZ je mezi šesticí uchazečů o koupi polské elektrárny Dolna Odra

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 13. května (zpravodaj ČTK) - Energetická společnost ČEZ je mezi šesticí firem, se kterými bude polská vláda nadále jednat o privatizaci skupiny elektráren Dolna Odra. ČEZ se tak dostal do užšího kola výběrového řízení. Vyplývá to z informací, které na svých internetových stránkách zveřejnilo polské ministerstvo státního pokladu, obdoba českého Fondu národního majetku.

Kromě ČEZ do dalšího kola jednání postoupily polská elektrárna Polaniec patřící do belgické skupiny Electrabel, italský Enel, německá společnost PCC a dvě španělské firmy Endesa a Iberdrola. Prvním sítem tak neprošly polský podnik Elektrownie Szczytowo-Pompowe a německé společnosti OstElektra a RWE.

S privatizací skupiny elektráren Dolna Odra ministerstvo státního pokladu začalo znovu letos, když vyzvalo k podávání nabídek na koupi nejméně deseti procent akcií firmy. Předchozí pokus, který se odehrál v roce 2003, nebyl úspěšný, protože nabídky potenciálních investorů nesplnily očekávání ministerstva.

Skupina elektráren Dolna Odra se zabývá výrobou a distribucí elektrické a tepelné energie. Do skupiny patří kromě elektrárny Dolna Odra i elektrárny Pomorzany a Štětín (Szczecin). Všechny elektrárny spalují uhlí. V loňském roce skupina hospodařila s čistým ziskem 14,8 milionu zlotých (asi 107 milionů korun) při tržbách 1,18 miliardy zlotých (přibližně 8,5 miliardy korun).

Kromě elektrárenské skupiny Dolna Odra usiluje ČEZ o koupi dalších polských elektráren. Firma podala předběžné nabídky na koupi téměř 40procentního podílu ve skupině elektráren Patnów- Adamów-Konin a také na privatizaci elektrárny Kozienice.

ČEZ poprvé na zahraniční trhy pronikl v minulém roce, kdy koupil tři distribuční firmy v Bulharsku. Na začátku dubna podepsal smlouvu na privatizaci rumunského distributora Oltenia. ČEZ loni hospodařil se ziskem 12,4 miliardy korun a zřejmě zůstal nejziskovější tuzemskou firmou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK