České banky účtují vyšší poplatky než jejich zahraniční vlastníci

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. května (ČTK) - České banky mnohdy klientům účtují vyšší poplatky než jejich zahraniční vlastníci. Zatímco klienti belgické KBC, která vlastní největší českou banku ČSOB, zaplatí za vedení běžného účtu pět eur ročně (150 korun), platba za účet u ČSOB se pohybuje kolem 600 korun ročně. KBC ani za několik dalších služeb, které jsou v ČR běžně zpoplatněny, neúčtuje nic. Například zrušení základního účtu u ČSOB vyjde klienta na 250 korun, zákazník belgické banky nezaplatí nic.

Podobný vztah panuje i mezi ostatními českými bankami a jejich vlastníky. Ve francouzských bankách je otevření a od začátku letošního roku i zrušení účtu vesměs zdarma. Do té doby se za zrušení účtovalo až 80 eur. Průměrná výše poplatků za vedení účtu se udává 30 eur ročně. Société Générale, vlastník Komerční banky, ale například samostatnou položku vedení účtu ve svých tarifech nemá, tato rubrika obsahuje dílčí operace, včetně otevření a zrušení účtu, výběru u přepážky, vyhledání dokumentů nebo pronajmutí bezpečnostní schránky.

Výběr z bankomatu banky, u níž je účet veden, je přinejmenším do určitého počtu výběrů měsíčně zdarma. Výběr z bankomatu jiné banky stojí méně než euro. Zdarma jsou většinou stálé příkazy ve prospěch veřejných subjektů, jako je elektrárenská společnost EDF nebo France Télécom. Češi, kteří mají běžný účet u Komerční banky, zaplatí 59 korun měsíčně za vedení účtu, šest korun za výběr z bankomatu KB a 35 korun za výběr z bankomatu cizí banky.

Rakouská Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu, nabízí dva produkty. U jednoho klient sám zdarma provádí automatizované bankovní operace přes internet, nebo si vyplní poukázku a nechá ji ve sběrném boxu. Vedení účtu vyjde v tomto případě čtvrtletně na 9,31 eura (zhruba 270 korun). Za srovnatelný účet zákazníci České spořitelny zaplatí rovněž 270 korun čtvrtletně. Rušení účtu u Erste Bank stojí 7,50 eura (225 korun), u České spořitelny 400 korun.

Právě vysoké poplatky českých bank se staly středem zájmu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten ve čtvrtek zahájil se třemi největším českými bankami (ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka) správní řízení kvůli údajnému vytváření kartelu. Bankám hrozí až mnohamiliardová pokuta.

Podle Mladé fronty Dnes vzbudila poplatková politika českých peněžních ústavů rozruch i v Evropské unii. České banky vydělávají na klientech dvakrát více než v západní Evropě, napsal deník s odkazem na studii ČNB. Skoro polovina zisků, které loni české podniky vyvezly do ciziny, připadá právě na banky. Vzrůstá také rozdíl mezi úroky, jaké banky účtují klientům na vkladech a úvěrech. Zatímco vklady jsou úročeny kolem jednoho procenta, sazby u úvěrů jsou mnohdy několikanásobné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK