ÚDDZ prodloužil záložně Pria na 45 dnů omezení činnosti

13.03.2000 | ,
Domovská stránka


Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) prodloužil s platností od 11. března na 45 dnů zákaz a omezení některých činností Družstevní záložně Pria. ČTK o tom v pátek informoval mluvčí ÚDDZ Oldřich Zajíc. Záložna v tomto období nesmí provádět platby z pověření člena a výplaty členům, poskytovat úvěry členům a ručení za tyto úvěry.

"ÚDDZ se tak rozhodl učinit na základě oznámení správce nucené správy, že Pria stále nedisponuje rezervou volných prostředků pro uspokojení žadatelů o okamžité výplaty," dodal Zajíc.

Úřad v polovině ledna rovněž uvalil na kampeličku nucenou správu. Záložna podle ÚDDZ neoprávněně prováděla obchody s cennými papíry a poskytovala peníze právnických osobám. Obchody se týkaly také neoprávněného nabývání pohledávek vůči nečlenům družstva. Záložna i po uvalení nucené správy otevřela své pobočky, k omezení činnosti chtěl úřad přistoupit v případě velkých výběrů vkladů.

Podle výše aktiv 297 miliónů korun i počtu 4000 klientů na konci října patří Pria mezi sedm největších českých záložen. ÚDDZ zakročil v posledních několika měsících proti 16 kampeličkám. Nucená správa byla uvalena na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava, Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo, Českomoravskou družstevní spořitelnu, První pražskou DZ a Družstevní záložnu Pria. Dalším deseti záložnám úřad omezil a zakázal některé činnosti.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka