CzechTourism: Výdaje Čechů na domácí turistiku rostou

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. května (ČTK) - Výdaje Čechů na domácí turistiku rostou rychleji, než jejich útrata za zahraniční dovolenou. Peníze, které Češi vynaloží za cesty po republice, ale stále představují jen čtvrtinu jejich celkových výdajů na dovolenou. Celkem loni Češi utratili za dovolenou 70,619 miliardy korun, z toho za domácí pobyty to bylo 18,682 miliardy, řekla mluvčí vládní agentury CzechTourism Karin Šeligová.

Přitom z celkového počtu 9,583 milionu cest se čtyřmi a více noclehy, které loni čeští turisté uskutečnili, jich na domácí dovolenou připadlo 58 procent. Počet přenocování na jednu cestu činil 8,4 noci, zatímco v zahraničí to bylo devět nocí. Dovolená na českém území stála domácí turisty přibližně 3365 Kč, zatímco za pobyt v cizině zaplatili v průměru 12.885 Kč.

Téměř 60 procent Čechů dává na dovolených přednost dopravě vlastním automobilem, o něco méně oblíbené jsou autobusy (19,7 procenta). Nejčastěji Češi cestují individuálně, tedy bez využití služeb cestovních kanceláří. A to hlavně po Česku, kde si svou dovolenou zajišťuje samostatně skoro 90 procent Čechů. Při cestách do ciziny ale využívá služeb CK 42 procent turistů.

Čeští turisté se v době svých dovolených v tuzemsku ubytovávají u příbuzných a známých a ve vlastním rekreačním zařízení. Na třetím místě jsou hotely. "V posledních letech se projevuje také zvýšený zájem o pronájem chat či chalup", řekl ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška. V zahraničí Češi bydlí převážně v hotelích, u příbuzných a známých a v placených soukromých objektech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK