Juščenko: Ukrajina by mohla zopakovat privatizaci 29 podniků

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KYJEV 13. května (ČTK) - Ukrajinské úřady vytvořily seznam 29 společností, jejichž privatizace se uskutečnila za pochybných okolností a mohla by se opakovat. Prohlásil to dnes ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Investoři požadují, aby Juščenko co nejdříve vyjasnil osud společností, které stát prodal v době, kdy stál v čele země prezident Leonid Kučma.

Juščenko po svém loňském nástupu do funkce prohlásil, že nemá v úmyslu provést rozsáhlou revizi privatizace v 90. letech. Upozornil však, že v případech, kdy nastalo jasné pochybení, by se mohl prodej opakovat. Příkladem je podle Juščenka loňský prodej ocelárny Kryvorižstal skupině podnikatelů blízkých Kučmovi, píše agentura Reuters.

"Při provádění nových privatizačních tendrů budeme postupovat výlučně podle zákona," prohlásil Juščenko. Uvedl rovněž, že seznam pochybných privatizací bude zveřejněn poté, co se k němu vyjádří generální prokurátor, ministr vnitra a bezpečnostní služba.

"Pochybnosti se týkají jen několika tuctů firem. Nemáme žádné pochybnosti o 98 procentech ukrajinských podniků. Co se týče zbytku, mluvíme pouze o případech donebevolajících pochybení," prohlásil Juščenko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK