Koruna k dolaru oslabila na půlroční minimum 23,82 Kč/USD

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. května (ČTK) - Česká měna dnes vůči dolaru oslabila až na půlroční minimum 23,82 Kč/USD, závěr ji zastihl o čtyři haléře silnější. Důvodem bylo posilování americké měny na světových trzích, vyplývá z dealingu Komerční banky. Vůči euru koruna mírně ztratila na 30,04 Kč/EUR a na vyslovení důvěry vládě premiéra Jiřího Paroubka nereagovala.

Americký dolar se na světových trzích v posledních dnech posouvá na stále silnější hodnoty. Vůči euru se dnes dolar posunul až na sedmiměsíční maximum. "Trh nyní sází na to, že zvyšování úrokových sazeb bude za oceánem pokračovat," řekl ekonom Volksbank Vladimír Pikora. Po dobrých číslech ze zahraničního obchodu se prý navíc mnozí investoři přestávají bát ekonomických problémů USA.

Dolar tak má v nejbližších dnech otevřenou cestu k dalšímu posílení, zcela vyhráno však podle Pikory nemá. Až další výsledky tamní obchodní bilance mohou potvrdit, zda se situace opravdu změnila k lepšímu.

Vůči euru je koruna v posledních dnech pevně usazena kolem kurzu 30 Kč/EUR, od kterého se odchyluje střídavě na obě strany jen o několik haléřů, uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance. K výraznější změně podle ní chybějí nové impulzy, které se však v nejbližších dnech neočekávají. Dnes měna nereagovala ani na statistiku výrobních cen. Kurz by tak měl i v příštím týdnu zůstat v blízkosti 30 korun za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK