MilošFilip (ABN AMRO Portfolio Management): Výhled na příští týden na světových trzích

13.03.2000 | ,
Domovská stránka


www

Výhled na příští týden na světových trzích

Spojené státy

Akciový trh ve Spojených státech bude v březnu ovlivňovat zejména očekávání zvýšení úrokových sazeb, ke kterému je pevně odhodlán šéf amerického Fedu A. Greenspann. Ke zvýšení úrokových sazeb 0.25 procenta by mělo pravděpodobně dojít 21. března na zasedání výboru americké centrální banky. Kromě toho předvídá trh další dvě zvýšení se stejným krokem v blízké budoucnosti, celkem o 75 bazických bodů.

 

Toto zvýšení je reakcí americké banky na pokračující růst americké ekonomiky, který je tažený pokračujícím spotřebitelským optimismem. Fed odvozuje svoji monetární politiku od stavu americké ekonomiky, které hrozí v budoucnosti inflační tlaky. Rostoucí ceny aktiv vytváření tzv. “efekt bohatství”, za jehož přispění americké domácnosti utrácejí více než činí jejich příjmy. Odhaduje se, že polovina Američanů vlastní akcie a dvě třetiny jsou majiteli domů, což jsou aktiva, jejichž hodnota v 90. letech výrazně rostla. S jistotou rostoucího bohatství roste ochota majitelů utrácet. Výdaje amerických spotřebitelů se tak vyhouply v roce 1999 s růstem o 6.9 procent na 10leté maximum, zatímco příjmy se v minulém roce zvýšily o procento méně. Vzniklý rozdíl je financován spotřebními úvěry, které jsou s dosavadním relativně nízkým úročením Američanům lehce dostupné.

 

Protiargumentem přílišného utahování úrokových sazeb je vysoká produktivita práce, která v posledních třech měsících loňského roku vyšplhala meziročně až na 6.4 procenta. To představuje zvýšení o 1.4 procenta vzhledem ke třetímu čtvrtletí a současně je to nejrychlejší míra růstu za posledních tři a půl roku. Fakt, že jsou americké firmy na napjatém trhu práce schopny vyrábět efektivněji než dříve svědčí o jejich schopnostech využívat racionálně pracovní sílu na napjatém trhu práce. Přesto se většina ekonomů domnívá, že tyto úvahy Fed nevyslyší.

 

Předpokládáme, že rozdělení trhů do dvou skupin akcií “staré” a “nové” ekonomiky se bude i v tomto měsíci nadále prohlubovat. Tradiční ekonomické sektory, jako je maloobchod, doprava, bankovnictví, jsou z pohledu investorů citlivější na očekávané zvýšení úrokových sazeb a čeká je podle našeho názoru s očekávaným zvyšováním úroků nepříznivý vývoj. Trhy bude ovlivňovat zejména nejistota ohledně načasování akcí Fedu upravující úrokové sazby a jejich výše.

 

“Nová ekonomika” reprezentovaná zejména technologiemi, médii, telekomunikacemi a biotechnologickým sektorem se prozatím odpoutala od starostí spojených se zvyšováním úrokových sazeb. Růst v těchto sektorech je založen na spekulativních očekáváních investorů ohledně budoucích zisků firem v razantně rostoucích nových průmyslových oborech. Ceny akcií na trhu Nasdaq se zvyšují s nákupy “momentových” investorů, kteří se připojují k úspěšné vlně a v tomto smyslu představují značně rizikové investice. Důvěra investorů v nové obory je proto pomíjivá a je náchylná k rychlým výkyvům. V náhlém nezdůvodněném propadu technologického trhu proto spatřujeme značná rizika.

Evropa

S předpokládaným oživením hospodářské aktivity Euroregionu se atraktivita evropských akcií bude mírně zvyšovat. Na straně nepříznivých faktorů však převažuje očekávané zvyšování úrokových sazeb o 100 bazických bodů na 4% Evropskou centrální bankou do konce tohoto roku. Pohled analytiků ABN AMRO na vývoj euroakciového trhu je proto v krátkodobém i dlouhodobém pohledu spíše negativní.

 

Podobně jako ve Spojených státech, technologické mají i v Evropě odlišný vývoj od akcií tradičních společností a vykazují navzájem fundamentálně odlišné závislosti na kursotvorných faktorech. Vzhledem k pravděpodobnému vrcholu cen ropy, kterého spotové ceny dosáhly začátkem března, se sníží vznikající inflační tlaky. Euro, které pokračovalo v běhu pod paritou s dolarem, bude příznivě ovlivňovat exportní výkonnost evropských firem směrem k Americe a Asii. Po zvýšení úrokových sazeb začátkem února bude Evropská centrální banka v tomto měsíci pravděpodobně vyčkávat a zdrží se prozatím dalších změn monetárních parametrů, postupně by se však měl spread amerických a evropských úrokových sazeb snižovat. Podle analytiků ABN AMRO by euro mělo v delším časovém horizontu vzhledem k dolaru posilovat, proti tomu však působí současný pohyb portfoliového kapitálu nasměrovaný ve prospěch Spojených států.

 

Na evropském trhu probíhá po telekomunikacích aktuálně vlna fúzí v bankovnictví vedená spojením velkých německých bank Deutsche Bank a Dresdner Bank. Aktivity fúzí mají i nadále pokračovat a budou ovlivňovat výkonnost vybraných sektorů, zejména bankovnictví a technologií.

 

Ve Velké Británii může centrální banka přistoupit k úpravě úrokových sazeb v kontextu nových zpráv o nezaměstnanosti v polovině měsíce a přesnějších datech o vývoji hrubého domácího produktu v posledním čtvrtletí loňského roku.

Rozvíjející se trhy střední Evropy

Na českém akciovém trhu se dočasně vyčerpaly faktory, které vedly k razantnímu růstu pražské burzy na počátku tohoto roku. Privatizační očekávání byla zahrnuta do ocenění společností, Komerční banka, České radiokomunikace, SPT Telecom, u jiných společností již privatizace proběhla (Česká spořitelna, IPS). V krátkodobém horizontu proto očekáváme vybírání zisků a stagnaci pražské burzy. Klidnější atmosféra by mohla být narušena s příchodem nových informací o chystané privatizaci Českých radiokomunikací, jejichž tržní hodnota se snížila s přijetím nového zákona o telekomunikacích. Do konce roku by měla pohyb na burzu vnést také očekávaná privatizace Komerční banky a SPT Telecomu.

 

Vzhledem k nízké inflaci a vyššímu inflačnímu cíli České národní banky nečeká trh nyní brzkou úpravu úrokových sazeb. Z této skutečnosti mohou dále profitovat ceny dluhopisů na českém trhu.

 

Rozvíjející se trhy nabízejí v současné době zajímavý poměr očekávaného výnosu a rizika a mohou být přitažlivé pro zahraniční investory. Kromě českého trhu se jedná zejména o trhy v Maďarsku a Polsku. Výhled Polska však ohrožuje další politické oddalování potřebné privatizace domácích podniků spojené s jejich uvedením na burzu. Pokud v tomto roce nedojde k restrukturalizaci polských firem, atraktivita polského trhu pro zahraniční investory se může výrazně snížit.

 

Miloš Filip

ABN AMRO Portfolio Management

www.portfoliomanagement.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka