Americké akcie dopoledne rostly díky Dellu a poklesu cen ropy

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. května (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne posílily díky kladnému výhledu počítačové společnosti Dell Inc., po němž polevily obavy investorů z nepříznivé situace v odvětví. Slabší než očekávaná spotřebitelská důvěra dolehla na akcie v Dow Jonesově indexu, klesající cena americké ropy ale náladu na trhu zlepšovala.

DJI v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, stoupl o 0,4 procenta na 10.232,8 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,25 procenta na 1988,5 bodu.

Dell, největší světový výrobce osobních počítačů, posílil téměř o pět procent na 38,40 dolaru. Ve čtvrtek manažeři firmy předpověděli, že tržby podniku v dalším čtvrtletí porostou.

Nálada mezi spotřebiteli ve Spojených státech se počátkem měsíce zhoršila kvůli nadále vysokým cenám ropy a obavám, že se v důvěře spotřebitelů odrazí situace na trhu práce. Index důvěry, který sestavuje Michiganská univerzita, klesl na 85,3 bodu z dubnových 87,7 bodu.

"Čísla z Michiganu byla slabší, než se očekávalo," uvedl jeden z analytiků akciového trhu. "Odráží se v tom vyšší ceny energií," dodal. Dnes ale cena americké ropy v New Yorku v jednu chvíli klesla na 48 dolarů za barel, nejnižší úroveň od poloviny února, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK