Novým šéfem WTO bude zvolen Pascal Lamy, uvedla komise

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽENEVA 13. května (ČTK) - Novým šéfem Světové obchodní organizace (WTO) se stane bývalý komisař Evropské unie pro obchod Pascal Lamy. Uvedla to dnes předsedkyně komise, která dnes Lamyho do funkce doporučila, Amina Mohamedová z Keni. Lamyho rival Carlos Pérez del Castillo svou kandidaturu stáhnul.

Lamy nebyl k zastižení, aby se ke kandidatuře bezprostředně vyjádřil. Komise Lamyho doporučila ke schválení Všeobecné radě WTO. Mohamedová dodala, že Lamy je kandidátem, který s největší pravděpodobností získá souhlas Všeobecné rady.

"Rád bych blahopřál Pascalovi Lamymu a popřál mu hodně štěstí v nové funkci," řekl agentuře AP Castillo.

Vzhledem k pravidlům, která proceduru výběru nového šéfa globální obchodní organizace doprovázejí, bude zřejmě pro 148 členských zemí WTO obtížné doporučení komise ignorovat.

Francouz Lamy nejdříve radil v otázkách obchodu francouzské vládě, a poté pět let vedl obchodní politiku Evropské unie, a nepřímo tak ovlivňoval zhruba pětinu světového obchodu. V čele WTO nahradí Thajce Supačaje Paničpakdiho.

Lamy byl jedním z hlavních vyjednávačů liberalizace světového obchodu, na jejíchž zásadách se rok po krachu cancúnských jednání dohodlo 147 zemí WTO loni v srpnu v Ženevě. Lamy sice bude v čele WTO bez výkonných pravomocí, z pozice šéfa bude mít nicméně vliv na rozhodující státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK