Právo: Ministr Sobotka kontrolu bank vítá, mohla ale přijít dřív

14.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. května (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka vítá kontrolu poplatků, kterou zahájil antimonopolní úřad ve třech českých bankách. "Je na čase, že se touto věcí začal úřad zabývat. Mohlo to přijít dřív," řekl ministr Právu. Ministerstvo financí se však podle něj případem speciálně zabývat nebude.

"Od toho má vláda a stát Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který je placen z peněz daňových poplatníků, aby se staral o tyto otázky," poznamenal ministr.

Naproti tomu guvernér centrální banky Zdeněk Tůma v pátek vyjádřil rozpaky nad postupem úřadu. Tůma si nemyslí, že by mezi největšími českými bankami existovala dohoda o poplatcích. "Razance zásahu je pro mě poměrně překvapivá," řekl Tůma. Respektuje však nezávislost antimonopolního úřadu. Celá bankovní rada se podle něj rychle shodla, že české bankovní prostředí je dostatečně konkurenční a náznaky kartelu nejsou patrné.

Antimonopolní úřad ve čtvrtek začal zkoumat Českou spořitelnu, Komerční banku a Československou obchodní banku, které podezřívá z vytvoření kartelu v oblasti poplatků. Banky obvinění odmítají, hrozí jim až mnohamiliardová pokuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK