Elektronický podpis šetří čas i peníze

16.05.2005 | , I.CA
Tiskové zprávy


Kvalifikovaný certifikát k používání elektronického podpisu nyní užívá na patnáct tisíc subjektů. Za poslední období jich První certifikační autorita (I.CA) vydala dalších 1450. Na setkání s novináři o tom informoval její generální ředitel Petr Budiš.

Elektronický podpis lze využívat nejen při rutinních bankovních operacích, ale i při komunikaci s pojišťovnou či s úřady. "Například při podání přiznání k dani z přidané hodnoty, z nemovitostí, silniční dani nebo podávání žádostí o sociální dávky“ uvedl Budiš. Kvalifikovaný certifikát k používání elektronického podpisu nyní užívá téměř patnáct tisíc klientů. Hlavní předností elektronického podpisu je úspora nákladů souvisejícími se správními poplatky. „Pokud tyto poplatky nepřesáhnou dva tisíce korun, ze zákona se nehradí. Tak lze ušetřit výdaje za kolky jinak například potřebné pro žádosti o stavební povolení,“ upozornil Petr Budiš s tím, že využívání této služby i přes značné finanční úspory má dosud velké rezervy. 

Kvalifikovaný certifikát se vydává fyzickým osobám po vyplnění žádosti současně s předložením dvou dokladů totožnosti. Délka platnosti certifikátů je jeden rok. Během deseti minut získá klient emailem instalační soubor,  který se spustí v počítači. Data pro vytvoření elektronického podpisu je možné nahrát také na čipovou kartu.

Některé společnosti nabízejí svým zaměstnancům také víceúčelové čipové karty, které se uplatní nejen při používání elektronického podpisu, ale i jako vstupní karty do firmy či jako stravenky.

Většina uživatelů kvalifikovaného certifikátu jsou klienti bank. Ty poskytují elektronický podpis zdarma jako součást elektronického bankovnictví. Dalšími zákazníky jsou zaměstnanci firem, kde se používají víceúčelové čipové karty,“ upřesnil Budiš, podle něhož lze rychlejší rozvoj elektronického podpisu očekávat od příštího roku mimo jiné v souvislosti s chystanou reformou penzijního systému.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy