Nekvalitního benzinu a nafty podle ČOI ubývá

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Větší dohled České obchodní inspekce nad čerpacími stanicemi přináší výsledky. Pouze jeden z 50 vzorků pohonných hmot, které inspektoři odebrali minulý týden, nedopovídal normám. Pondělním Lidovým novinám to potvrdil ředitel ČOI Jiří Pěkný. Během prvních kontrol přitom nevyhovělo zhruba deset procent vzorků.

"Výsledky jsou pro nás příjemným překvapením, budeme ale ještě provádět další testy, abychom to potvrdili," uvedl Pěkný. Prodejci nekvalitního benzinu se podle něj zalekli zvýšených kontrol a přestali nevyhovující pohonné hmoty prodávat. Podle Pěkného však bude snížená aktivita podvodníků trvat dva až tři měsíce, než opadne pozornost veřejnosti.

ČOI proto hodlá do budoucna změnit taktiku svých kontrol. "Zaměříme se na nárazové kontroly, o kterých nebudeme dopředu informovat," řekl Pěkný. Zvýšit by se měl i počet odebíraných vzorků. Za první čtvrtletí odebrali kontroloři zhruba 500 vzorků, do konce roku jich chtějí odebrat dalších 2500.

ČOI se bude podílet i na systému certifikace, kterou chce zavést ministerstvo průmyslu a obchodu. Prodejci by měli kvalitu prodávaného benzinu dokládat atesty, které jsou zatím v tuzemsku jen dobrovolné, uvedly LN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK