ÚDDZ prodloužil omezení činnosti 1.DZO na dalších šedesát dnů

13.03.2000 | ,
Domovská stránka


Na dalších šedesát dnů dnes Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) prodloužil omezení činnosti 1. Družstevní záložně Ostrava (1.DZO), která je největší kampeličkou v republice. Důvodem prodloužení je přetrvávající nedostatečná likvidita kampeličky, sdělil dnes ČTK mluvčí úřadu Oldřich Zajíc.

Záložna tak má nadále zakázáno mimo jiné provádět platby z pověření člena a výplaty členům. Dále nesmí poskytovat úvěry členům a ručit jim za úvěry poskytnuté jinými osobami. 1. Družstevní záložna je největší družstevní záložnou v České republice s celkovým objemem vkladů 3,46 miliardy korun. Družstvo má 25.000 členů a 50 poboček. Na záložnu byla 4. listopadu spolu s omezením činnosti na půl roku uvalena nucená správa.

Na konci února rezignoval na svou funkci nucený správce kampeličky Emil Vašíček. Důvodem bylo zřejmě jeho obvinění z majetkové trestné činnosti, kterou spáchal ještě v době, než byl do funkce nuceného správce uveden.

Podle policie se Vašíček dopustil závažného hospodářského trestného činu se škodou přesahující půldruhého milionu korun. Novým nuceným správcem 1. DZO by se mohl stát bývalý generální ředitel Zbrojovky Brno Vlastimil Šeda. Kampelička je jednou ze 16 záložen, proti kterým úřad v posledních měsících zakročil.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka