Internetový velkoobchod – virtuální prostor pro reálné obchody

16.05.2005 | , ABC Českého hospodářství
Tiskové zprávy


Historicky prvním aktivním uživatelem internetového tržiště poptávek a nabídek ABC Českého hospodářství, a. s. (www.abc.cz) se stal pan Jaroslav Fiala, jednatel společnosti BSV, s.r.o.,...

...která se specializuje na textilní výrobu. Díky této spolupráci se podařilo jeho firmě získat dlouhodobé kontrakty na výrobu textilního vybavení v Čechách i v zahraničí.

Firma BSV, s.r.o. byla založena v roce 1993 a sídlí v Benešově u Prahy. V současné době vlastní dva výrobní závody s 50 zaměstnanci. Společnost začínala s výrobou textilního rybářského vybavení a v letech 1994/99 spolupracovala se švédskou firmou BRIO při výrobě kočárků pro panenky a některých doplňků ke kočárům na děti. Má zkušenosti s výrobou tašek, batohů, potahů na SOFA, dětských autosedaček, potahů na sedačky do aut a koženkových sedáků.

Před 3 lety mě oslovil obchodník z ABC Českého Hospodářství, zda bych nechtěl využít služeb elektronického tržiště,“ uvádí pan Jaroslav Fiala, jednatel společnosti BSV, s.r.o. „Přece jen to bylo v roce 2002 a takový způsob obchodování nebyl v Čechách příliš známý a obvyklý. Nicméně jsem rozhodl tuto formu obchodu vyzkoušet,“ dodává Fiala. B2B tržiště nabízí uživatelům zprostředkování obchodních příležitostí přísunem nejčerstvějších poptávek a nabídek z 27 oborů od 30 000 firem z ČR i ze zahraničí. Pan Fiala využívá tržiště k odběru poptávek po zboží, které jeho společnost vyrábí. „Téměř každý den najdu v emailu aktuální poptávky po textilním zboží a v současné době mi spolupráce s www.abc.cz přinese přibližně 3 zakázky za měsíc v objemu cca půl milionu korun,“ říká pan Fiala. Přestože většina poptávek a nabídek se orientuje spíše na vnitřní trh v České republice, BSV nastartovalo několik dlouhodobých kontraktů i se zahraničními partnery. „Dodáváme např. okolo 10 000 potahů měsíčně na matrace pro největší anglickou nábytkářskou firmu a přibližně 4 000 potahů na matrace jako subdodavatel IKEA. Dále spolupracujeme s několika menšími odběrateli v Anglii, Německu a Rakousku. Specialitou v našem oboru je i výroba čalounění do lodí, kapitánských křesel a další součásti textilní výbavy lodí a jachet švédských a norských výrobců,“ dodává Fiala.

Přestože se podle posledního průzkumu výzkumné agentury Economist Intelligence Unit (EIU), zaměřeného na využívání takzvaného e-byznysu a přístupu k internetu, Česká republika dostala na nelichotivém 29. místo, odborníci tvrdí, že velmi dobře jsme hodnoceni v oblasti e-govermentu (zejména elektronická tržiště, podpis) a rozšířenosti mobilních telefonů. Naopak velkým nedostatkem je drahý a pomalý přístup k internetu. V e-byznysu má v celosvětovém měřítku Česká republika stále mezery, avšak trend obchodování na internetu v podobě B2B tržišť patří mezi jeho silnější stránky. ABC Českého Hospodářství tuto situaci jen potvrzuje: o klienty nemá nouzi, naopak jejich počet neustále narůstá. Do dneška se zaregistrovalo více než 23 000 uživatelů a každý den přibývají další.

ABC Českého hospodářství, a. s., je největší české B2B tržiště Poptávek a nabídek, které zprostředkovává obchodní příležitosti malým firmám i velkým společnostem z Čech i ze zahraničí. Každý den lze na www.abc.cz najít více než 7 000 aktuálních nabídek a poptávek z 27 oborů od 30 000 firem z ČR i ze zahraničí.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy