Kdo bude nový světový král podnikatelů?

17.05.2005 | , Ernst & Young
Tiskové zprávy


Na slavnostní ceremonii v Monte Carlu bude 28. května 2005 korunován Světový podnikatel roku 2005 - nejvýraznější osobnost podnikatele bude vybrána z národních vítězů prestižní soutěže Podnikatel roku 2004. O vítězství bude bojovat i český podnikatel Miroslav Řihák, generální ředitel společnosti Anect a držitel ocenění Podnikatel roku 2004.

Popularita soutěže od jejího založení v roce 1986 neustále roste - každý rok se zvyšuje jak počet nominovaných podnikatelů, tak i zemí, které se ocenění účastní. Soutěž se v současné době koná ve 32 zemích světa. V České republice bude letos Podnikatel roku vyhlášen již pošesté.

Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice uvádí: „Společnost Ernst & Young si uvědomuje význam podnikatelského ducha pro firmy a celou společnost a proto podnikatele dlouhodobě podporuje. Jedinečnost myšlenky soutěže Světový podnikatel roku vychází z toho, že principy a zásady pro hodnocení podnikatelů jsou stejné na celém světě bez ohledu na obor činnosti či zázemí podnikatelů.“

O vítězi titulu Světový podnikatel roku 2005 rozhodne nezávislá porota, složená převážně z vítězů předchozích ročníků soutěže. Proces hodnocení již začal a 27. května vyvrcholí osobními rozhovory s každým z účastníků soutěže.

Českou republiku bude v Monte Carlu zastupovat Miroslav Řihák, generální ředitel, zakladatel a spoluvlastník společnosti Anect a držitel českého ocenění Podnikatel roku 2004. „Na celosvětové finále se těším, neboť jak vím ze zkušeností předchozích finalistů, jedná se o vynikající možnost potkat zajímavé lidi nejen z mého oboru“ uvedl Miroslav Řihák. „Uvědomuji si, že konkurence bude velmi tvrdá, mezi kandidáty z jednotlivých zemí jsou opravdu významné osobnosti, které zastupují i mezinárodně známé značky.“

Porota bude letos vybírat z finalistů z dvaatřiceti zemí. Celkově představují příjmy všech finalistů soutěže přibližně 5,9 miliardy eur. Ve finále jsou zastoupeny jak veřejně obchodovatelné společnosti, tak firmy v soukromém vlastnictví soutěžících podnikatelů. Odvětví, v nichž finalisté působí, zahrnují finanční služby, zdravotnictví a biotechnologie, technologie, průmyslovou výrobu, maloobchod, spotřební průmysl a potravinářství. (Seznam finalistů i předchozích vítězů – viz přílohy tiskové zprávy.)

Pravidla soutěže Podnikatel roku povolují účast pouze těm podnikatelům, kteří aktivně působí ve vedení firmy, jež existuje minimálně dva roky. Navrhovaný kandidát zároveň musí být alespoň 10% vlastníkem společnosti.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy