Majitel OKD zahájil reorganizaci skupiny

18.05.2005 | , Charles Capital
Tiskové zprávy


Zásadní změna vnitřní struktury čeká skupinu Karbon Invest. Nová podoba, kterou představil majoritní vlastník společnost Charles Capital, bude založena na sloučení OKD, K.O.P. a ČMD, přičemž ústředním subjektem skupiny má být OKD.

Hlavním důvodem těchto změn je snaha zjednodušit vnitřní uspořádání celé skupiny,“ uvedl Zdeněk Bakala, předseda představenstva Karbon Investu a zástupce investora, jímž je skupina RPG Industries.

Dnešní skupina Karbon Invest se postupně přemění ve Skupinu OKD, z jejíž struktury bude řízena veškerá výroba i odbyt. V souvislosti s těmito změnami také akcionáři zvažují stažení akcií ČMD z veřejného trhu. Stažení akcií zbylých dvou veřejně obchodovaných společností ve skupině, OKD a Metalimexu, již investoři ohlásili dříve.
 
Důležitým krokem ke zjednodušení vnitřního uspořádání skupiny bude jednotné řízení těžebních činností na Dole Darkov a Dole ČSM. „Oba operují na jednom dobývacím prostoru a jsou natolik technicky provázány, že bude daleko účelnější, když je bude provozovat jeden subjekt,“ uvedl předseda představenstva OKD Josef Goj. Produkce obou těžebních společností – OKD i ČMD – by měla být v příštím období na tuzemský trh dodávána prostřednictvím OKD, do zahraničí přes společnost Metalimex.

Novému uspořádání koncernu bude potřeba přizpůsobit i model řízení. Podle návrhu společnosti Charles Capital se počítá s převedením manažerského týmu skupiny Karbon Invest přímo do společnosti OKD. Restrukturalizace nebude mít za následek propouštění zaměstnanců. „Naopak, v oblasti správy firma několik lidí přijme,“ potvrdil Bakala.

První kroky směřující k novému uspořádání by mohly být realizovány již od 1. 6. 2005.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy