Credit Suisse Life & Pensions Penzijni fond posílil interní kontrolní mechanismy

18.05.2005 | , Credit Suisse Life & Pensions
Tiskové zprávy


Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond zavedl spolu s dalšími společnostmi Credit Suisse Group nové, důslednější kontrolní mechanismy, které brání riziku chyb či zkreslení v účetnictví.

Úpravy souvisí se zaváděním zákona Sarbanes-Oxley Act Sec. 404, který definuje způsob provádění kontrolních aktivit ve firmách kótovaných na newyorkské burze – tedy i Credit Suisse Group.

Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond zavedl komplexní kontrolní systém, který zaručuje správnost, průkaznost a úplnost finančních výkazů, včetně zamezení manipulování s čísly ve finančních výkazech. Součástí kontrolního systému je mimo jiné i rozšířená odpovědnost generálního a finančního ředitele, kteří musí zkontrolovat všechny důležité účetní výkazy a zaručit jejich úplnost, pravdivost a to, že odrážejí skutečný stav organizace.

Součástí nového systému jsou také pravidelné prověrky kontrolního systému, které budou prováděny čtyřikrát ročně. Jejich cílem je, aby management společnosti mohl skutečně potvrdit funkčnost kontrolního interního systému. K procesnímu řízení a záznamům, pro efektivnost a spolehlivost interního kontrolního systému byl v rámci celé Credit Suisse Group implementován systém MARSC.

Management Credit Suisse Life & Pensions penzijního fondu má za povinnosti při každé změně procesů, které mají dopad do finančních výkazů, aktualizovat kontrolní systém tak, aby mohl zaručit jeho funkčnost a identifikovat nová rizika. Pokud jsou objevena, jsou jejich dopady minimalizovány novým nastavením kontrolních mechanismů. Auditor Credit Suisse Life & Pensions penzijního fondu navíc musí každoročně ověřit prohlášení managementu o funkčnosti interního kontrolního systému.

Credit Suisse Life & Pensions v České republice považuje za velmi důležité, aby byla společností spolehlivou, důvěryhodnou a transparentní. Zavedení přísnějšího systému interní kontroly je proto pozitivním krokem, který zvyšuje jistotu našich klientů,“ řekl generální ředitel Credit Suisse Life & Pensions v České republice Petr Žaluda.

Zákon Sarbanes-Oxley byl zaveden ve Spojených státech jako důsledek krachů několika velkých společností s cílem posílit kontrolní metody a mechanismy a rozšířit odpovědnost managementu společnosti vůči investorům a klientům. Zákon platí pro všechny společnosti, které jsou kótovány na newyorské burze.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy