Vacek: MF jedná s dvěma kandidáty na post šéfa Komerční banky

14.03.2000 | ,
Domovská stránka


Ministerstvo financí v současné době jedná se dvěma kandidáty na funkci předsedy představenstva Komerční banky (KB) místo odstoupivšího Jana Kollerta. ČTK to včera řekl bez bližších informací mluvčí ministerstva Libor Vacek. Jména, o kterých se v souvislosti s vedením banky spekuluje v tisku, však podle něj mezi nimi nejsou. "Mezi dvěma kandidáty není ani jedno ze jmen, která se objevila v tisku," dodal Vacek.

Novým generálním ředitelem Komerční banky by se tak neměl stát ani Jan Vinter z Erste Bank Sparkassen ani Michal Wittmann, který v současnosti působí v lucemburské bance Banque populaire de Luxembourque, o kterých spekuloval tisk.

Dříve se hovořilo rovněž o bývalém předsedovi představenstva Credit Lyonnais Heinrichu Sittlerovi. Ten se však s ministrem financí neshodl na představách, jak vést KB. Posledním jménem, o kterém se v posledních týdnech spekulovalo, byl generální ředitel Živnostenské banky Jiří Kunert. Ten však nabídku na pozici šéfa Komerční banky již v minulosti několikrát odmítl.

KB musí kromě nového šéfa rovněž získat několik lidí do představenstva banky. "Na nižší pozice je vytipovaných kandidátů více," dodal Vacek. K těmto změnám by podle něj mělo dojít až poté, kdy bude známo jméno nového šéfa banky.

Vedením banky byl za Kollerta dočasně zvolen člen představenstva Peter Palečka. Představenstvo banky má nyní místo požadovaných sedmi pouze čtyři členy představenstva. Kromě Palečky v něm působí ještě Jaroslav Mareš, Petr Budinský a nově zvolený Radomír Lašák.

Mareš a Budinský by však představenstvo banky v blízké době měli zřejmě rovněž opustit. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Pavla Mertlíka totiž bude v dohledné době provedena s výjimkou Palečky celková rekonstrukce představenstva KB. Důvodem výměny představenstva KB je špatná finanční situace banky a některé operace, při kterých byly porušeny vnitřní limity banky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka