Evropský trh práce postrádá především počítačové odborníky

14.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Přes 55 tisíc počítačových odborníků chybí v současné době na trhu práce v Rakousku

Přes 55 tisíc počítačových odborníků chybí v současné době na trhu práce v Rakousku. V roce 2003 by přitom měla poptávka po pracovní síle přesáhnout nabídku o plných 85 tisíc expertů. To bude představovat 18 procent neobsazených míst v tomto odvětví a zároveň evropský rekord. Informovala o tom včera agentura APA s odvoláním na studii ústavů pro výzkum trhu IDC a Datamonitor.

Studie dále uvádí, že za tři roky bude v celé Evropě chybět 1,7 miliónu (13 procent) odborných pracovníků. Podle Andrewa Millroye z ústavů IDC je v současné době největší poptávka po "technologicky neutrálních" schopnostech, které představují spojení technologických a ekonomických vědomostí. Naprostý nedostatek expertů je přitom v oboru telekomunikací a v managementu počítačových sítí.

"Import" zahraničních odborníků, který nedávno doporučil německý kancléř Gerhard Schröder, považuje Rudolf Lichtmanegger z Informační společnosti Rakouské hospodářské komory za nevhodný. I když by bylo krátkodobě potřebné získat odborníky v zahraničí, znamenalo by to zavést zvláštní předpisy, aby se za nimi mohly přistěhovat rodiny. Střednědobě je nutné vyškolit kvalif

ikované pracovníky v Rakousku. Podle Lichtmaneggera rakouské technické školy s 3500 absolventy ročně nejsou s to poptávku po počítačových specialistech uspokojit.

S nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil pro oblast výpočetní techniky a informatiky se v současné době potýká například také Německo. Školy nestačí připravovat tolik odborníků,

které tento obor aktuálně potřebuje. Pro ilustraci: V odvětví telekomunikací a informatiky je nyní v SRN zaměstnáno na 800 tisíc lidí. V posledních dvou letech se přitom jejich počet zvyšoval o 100 tisíc za rok. Podle odhadu expertů však přesto v této branži stále chybí 75 - 80 tisíc odborníků.

Zdroj: HN z 14. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU