Lidé šetří, kupují na leasing

14.03.2000 | ,
DANĚ


Objem leasingu loni přesáhl 80 miliard korun

Objem leasingu loni přesáhl 80 miliard korun. Na zvýšení měl největší vliv prodej automobilů. Pokles investic, nízká poptávka, stagnace malých a středních podniků: Nic z toho nemělo negativní dopad na leasingový trh. Naopak nárůst objemu obchodů přesáhl veškerá očekávání. Oproti roku 1998, kdy se touto formou financování koupily věci za necelých 68 miliard, loni se takto proinvestovalo celých 80,33 miliardy korun. Leasing aut se na celkovém objemu leasingu podílel 50 procenty.Ce

lkové hmotné investice v české ekonomice přitom zaznamenaly pokles. Podle údajů Českého statistického úřadu, který nemá čísla za celý rok, se přitom jen za první tři čtvrtletí 1999 meziročně snížil jejich objem o 25 miliard korun na 340,7 mld. Kč.

Největší nárůst zaznamenal trh ve druhé polovině loňského roku. "První měsíce 1999 byly extrémně slabé," uvedl předseda představenstva Asociace leasingových společností (ALS) Milan Straka a dodal, že letošní první obch

ody potvrzují obrat k lepšímu. Představitelé společností potvrdili, že se změnila klientela, která využívá leasing. "Zejména v oblasti automobilů jsme zaznamenali tendenci k úsporám, projevilo se to na růstu zájmu o ojetiny, jejichž objem se na celku podílel 6,7 miliardy korun," upozornil místopředseda ALS Milan Gerža. Snížila se rovněž průměrná cena kupovaných automobilů. Současně však Gerža poukázal na to, že s celkovým poklesem se zvýšil počet podvodů. "Nezbytné je důkladné prověření každého klienta," dodal s tím, že se rizikové pohledávky v celém sektoru pohybují zhruba v rozpětí dvou až tří procent.

Nedostupnost úvěrů se loni promítla do nárůstu nákupů investičního charakteru, které se na celku podílely 28 procenty. Nákup nemovitostí přes nepříznivé právní prostředí - dvojitou daň při převodu nemovitostí - zaznamenal již druhým rokem boom. "Největší zájem měly obchodní řetězce a firmy," potvrdil Alois Lanegger z Creditanstalt Leasing Real Estate.

Zdroj: HN z 14. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ