Upadlo Japonsko znovu do recese?

14.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Údaje o hlubším než očekávaném poklesu hospodářského růstu Japonska v posledním čtvrtletí loňského roku o 1,4 procenta, uveřejněné včera v Tokiu, překvapily odborníky

Údaje o hlubším než očekávaném poklesu hospodářského růstu Japonska v posledním čtvrtletí loňského roku o 1,4 procenta, uveřejněné včera v Tokiu, překvapily odborníky. Technicky jde totiž o recesi, neboť k pádu hrubého domácího produktu (HDP) došlo již druhý kvartál za sebou - v období červenec až září spadl tento ukazatel o jedno procento.

Přesto však podle agentury Reuters většina analytiků nepochybuje o tom, že druhá největší ekonomika světa je přes tyto chmurnější ukazatele na pokraji hospodářského oživení. Japonci počítají svůj fiskální rok od dubna. Pokud by letošní první čtvrtletí dopadlo podle předpovědí vzestupem HDP nejméně o dvě procenta, splnil by se vládní cíl - hrubý domácí produkt za fiskální rok (1999-2

000) by stoupl o 0,6 procenta. To by optimističtěji zaměření ekonomové považovali za příznivý zvrat k lepšímu. Znamenalo by to definitivní sbohem nejtěžší japonské hospodářské krizi posledních padesáti let.

Stále však zemi vycházejícího slunce chybí hlavní

hybná síla ekonomiky - domácí spotřeba. Ta v Japonsku představuje 60procentní podíl na hrubém domácím produktu. A jak zdůrazňují všichni hospodářští komentátoři, zatím Japonci drží své peněženky hluboko v kapsách, protože nevědí, co je čeká. Většina podniků bude nucena sáhnout k často dlouho odkládané restrukturalizaci, což sníží stav zaměstnanců. A nikdo přirozeně neví, jak v zemi, která donedávna vyznávala celoživotní zaměstnání v jediném podniku, poroste míra nezaměstnanosti, která je už nyní blízko japonskému rekordu.

Okamžik, kdy japonské hospodářství bude za vodou, je zřejmě ještě vzdálen. Stejně tak jako nastartování chvíle, kdy se spotřebitelské výdaje znovu začnou šplhat nahoru a budou znovu generovat již po desetiletí zpomalený růst ekonomiky.

J

ak agentuře Reuters včera řekl Jasunari Ueno z Fuji Securities, nástup první fáze oživení, totiž zvýšení zisků a objemu prodeje, je už na cestě, byť akcelerované hlavně vývozem. V dohledu je i druhá fáze - kapitálové výdaje. "Problém, který se nadále táhne, spočívá v tom," zdůraznil Ueno, "aby konečně nastalo oživení soukromé spotřeby. Je obtížné věřit tomu, že oživení může expandovat a posilovat, pokud se bude držet jedině ukazatelem kapitálových výdajů". Agentura upozorňuje, že v prognózách se zapomíná na velké změny, dané prudkým rozvojem informačních technologií v Japonsku.

Zdroj: HN z 14. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU