Vláda chce rychle prodat většinu státních podniků

14.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Smělé privatizační plány má česká vláda

Smělé privatizační plány má česká vláda. Podle nich by se měl stát do dvou let zbavit svých podílů v důležitých strategických podnicích. Již letos má být ukončen prodej bankovních domů. Po ČSOB a České spořitelně bude prodána i Komerční banka. "Vše by se mělo stihnout do konce roku, nejpozději do začátku roku příštího," prohlásil ministr financí Pavel Mertlík. Po bankách začne stát s privatizací telekomunikačních firem Českého Telecomu a Českých radiokomun

ikací. Nakonec přijdou na řadu energetiky: rozvodné společnosti distribuující plyn a elektřinu. Kromě toho stát hodlá prodat i podíly ve Škodě Auto a v dalších strojírenských firmách.

Brzy ze svých rukou pustí i rafinerie Paramo a chemický holding Unipetrol

. Privatizace státních podílů přinese do státní kasy obrovské peníze. Celkové výnosy se podle odhadů přiblíží půl bilionu korun, což je skoro tolik jako rozpočet českého státu na celý rok. Peníze v rozpočtu ale nebudou jedinou výhodou privatizace. Soukromí vlastníci (počítá se, že většinou zahraniční) mají přinést daleko více. Nejvíce se očekává od nových majitelů bank. Ti by měli definitivně ukončit doby, kdy do bank stát rok co rok sypal miliardy korun kvůli jejich špatnému hospodaření.

Ani klienti bank u

rčitě nepřijdou zkrátka. Rozšíření a hlavně zkvalitnění služeb na sebe nenechá dlouho čekat. Spotřebitelé se mohou těšit také na privatizaci telekomunikačních společností. Odborníci totiž tvrdí, že privatizace pročistí vzduch na trhu a zvýší konkurenci. Výsledkem má být snížení cen telefonních služeb. Stejný efekt podle ekonomů přinese prodej energetických firem. Ve všech zemích, kde k privatizaci energetik došlo, šly sice ceny nejprve nahoru, velmi rychle však nabraly opačný směr a dodnes klesají.


Zdroj: LN z 14. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU