Japonci vytvoří třetí největší banku na světě

15.03.2000 | ,
Domovská stránka


Japonské finanční domy Sanwa Bank, Tokai Bank a Asahi Bank se včera dohodly na fúzi v hodnotě 3,2 biliónu jenů (30,5 miliardy USD)

Japonské finanční domy Sanwa Bank, Tokai Bank a Asahi Bank se včera dohodly na fúzi v hodnotě 3,2 biliónu jenů (30,5 miliardy USD). Jejich spojením se podle agentury Bloomberg zrodí, díky objemu aktiv přes jeden bilión dolarů, třetí největší "bankovní obr".

Transakce tří ústavů je dalším článkem v sérii několika fúzí, které rozhýbaly stojaté vody japonského bankovnictví. V posledních sedmi měsících se pět jiných bank ze země vycházejícího slunce rozhodlo pro spojení. Hlavním motivem je jejich špatná finanční situace způsobená ztrátovými úvěry v hodnotě 30 biliónů jenů, které tíží celý japonský bankovní sektor. Rizikové pohledávky zůstaly ústavům po téměř desetileté ekonomické krizi asijského státu. Odborníci potvrzují, že p

rávě klasifikované úvěry vedou japonské bankéře k hledání partnerů.

Dohoda trojky Sanwa Bank, Tokai Bank a Asahi Bank je pravděpodobně podle finančních expertů jednou z posledních takových operací mezi významnými japonskými bankami. "Fúze komerčních finančních domů jsou v Japonsku víceméně u konce," prohlásil analytik brokerské společnosti Platinum Equities Michael Stevens.

Zdroj: HN z 15. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka