Mýlí se kritici Světové banky?

15.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Jakékoli změny v zaměření a činnosti Světové banky (SB), jak je nedávno navrhla tzv

Jakékoli změny v zaměření a činnosti Světové banky (SB), jak je nedávno navrhla tzv. Meltzerova komise pro Kongres USA, by se nepříznivě dotkly hlavně nejchudších lidí v rozvojových zemích, tvrdí James D. Wolfensohn, prezident této mezinárodní finanční instituce.

Ve svém článku pro včerejší vydání listu The Washington Post především polemizuje s názorem, že by Světová banka neměla půjčovat zemím, v nichž roční hrubý domácí produkt na osobu přesahuje 4000 dolarů (USD). Mezi tyto státy patří například i reformní evropské země. Wolfensohn argumentuje tím, že kdyby zmíněné země byly vyloučeny z dosavadní pomoci Světové banky, nikdo ze soukromých investorů by v nich neinvestoval do zdravotnictví, školství a dalš

ích veřejných služeb, které jsou předpokladem toho, aby se tamní obyvatelé vymanili z chudoby.

Prezident Wolfensohn odmítá také další názor komise vedené profesorem Allanem Meltzerem, že by Světová banka (SB) měla v Latinské Americe a v Asii přenechat svou dosavadní činnost tamním regionálním bankám, například Asijské rozvojové bance. To by podle něho zbavilo SB globální perspektivy a synergie. A v Asii a Latinské Americe by 2,2 miliardy lidí žijících z denního příjmu nižšího než dva dolary utrpěly tím, že

by SB přerušila programy, které by regionální banky zřejmě nefinancovaly. Jmenuje například právní reformu v Thajsku, reformu sociálního systému v Brazílii nebo reformu finančního sektoru v Mexiku. Svým způsobem by se to dotklo i některých důležitých programů v Evropě - prezident SB zmiňuje Polsko, kde banka podporuje vytváření tržně přívětivého právního a regulačního rámce a podílí se na financování reforem finančního sektoru a zdravotní péče.

"Kritická síla Světové banky spočívá v její schopnosti zkoumat rozvojové země ze všech oblastí světa a reflektovat zkušenosti v politických radách a v operacích i v globálních výzkumných programech," zdůraznil J. D. Wolfensohn.

Zdroj: HN z 15. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU