Komerční banka si opět polepšila

15.03.2000 | ,
Domovská stránka


Úterní seance se odehrávala zcela pod vlivem zahraničních burz

Úterní seance se odehrá

vala zcela pod vlivem zahraničních burz. Při absenci domácích zpráv se totiž trh pohyboval zcela v závislosti na vyspělých trzích, které korigovaly své masivní pondělní ztráty. Tento faktor tedy přinesl růst většiny domácích blue chips. Růst měl ovšem velmi mělký základ. Více než skutečným zájmem investorů byl zapříčiněn spíše náladou "market makerů" a velmi nízkou likviditou trhu. Objemově nevýznamný nákupní zájem dokáže totiž zvednout cenu velice výrazně.

Na druhou stranu při obráceném pohybu se obdobně urychluje i pokles. Určující pro české akcie tedy nyní zůstane hlavně vývoj v USA a v Německu. Tam se obecně očekává vyšší volatilita a nervozita před klíčovými makroekonomickými daty a před rozhodnutími Evropské banky a Fedu o zvýšení úrokových sazeb. Vel

ice podstatné též bude, zda se podaří udržet technicky i psychologicky důležitou hranici indexu Dow Jones na hladině 10 000 bodů. Ze včerejšího klidného až nudného obchodování stojí za zmínku pouze výraznější posílení Komerční banky a Českého Telecomu.

KB j

e z dlouhodobého pohledu i za současné ceny zajímavá, krátkodobě se nedá vzhledem k očekávanému připsání nových akcií vyloučit poměrně výrazný pokles. Naopak Česká spořitelna je v současných cenách velmi bezpečnou portfoliovou investicí s delším horizontem. Platí i předpoklad výraznějšího zhodnocení akcií ČEZ, a to již v krátkodobém horizontu. České radiokomunikace v nejbližších dnech ovlivní rozhodnutí Deutsche Telecom ohledně navýšení podílu ve společnosti RadioMobil. Lze čekat také zvýšenou volatilitu.

Zdroj: LN z 15. 3. 2000



Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka