SR: Telecom bude privatizován do poloviny roku

16.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Nový telekomunikační zákon, který včera schválila slovenská vláda, je kompatibilní se zákony Evropské unie a jeho přijetí by mělo napomoci privatizaci Slovenských telekomunikací (ST)

Nový telekomunikační zákon, který včera schválila slovenská vláda, je kompatibilní se zákony Evropské unie a jeho přijetí by mělo napomoci privatizaci Slovenských telekomunikací (ST). Ministr dopravy, pošt a telekomunikací Jozef Macejko uvedl, že vláda počítá s prodejem majoritního podílu v Telecomu do poloviny letošního roku.

Zákon řeší hlavně postavení nezávislého regulátora na telekomunikačním trhu, oddělení funkcí regulátora od funkce vlastníka, stanovuje podmínky na liberalizovaném telekomunikačním trhu, stanovuje povinnosti provozovatelů telekomunikačních služeb pro propojení jejich sítí a zjednodušuje vydávání telekomunikačních licencí. Zákon liberalizuje

telekomunikační prostředí. Výjimkou je oblast hlasové služby, v níž monopol ST potrvá do konce roku 2001. Ze zákona by měl vzniknout i nezávislý telekomunikační úřad, v jehož kompetenci bude i cenová regulace.

Zdroj: HN z 16. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU