Letošní září přežijí jen zdravé družstevní záložny

16.03.2000 | ,
Domovská stránka


O tom, která družstevní záložna je stabilní a více či méně prosperuje, bude jasno zhruba koncem letošního září

O tom, která družstevní záložna je stabilní a více či méně prosperuje, bude jasno zhruba koncem letošního září. "Ve stejnou dobu by měl rovněž Úřad pro dohled nad družstevními záložnami získat důkladný přehled o všech kampeličkách působících na tuzemském trhu a dokončit ozdravný proces celého sektoru," tvrdí šéf úřadu Ivo Vrzal. Ten hovoří v této souvislosti o oddělení zrna od plev, tedy špatných a dobrých záložen. Kolik záložen ozdravný proces přežije a

kolik ne, si Vrzal netroufá odhadnout.

Do konce března by měla rovněž začít platit novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech. "Novela reaguje na některé negativní trendy, které jsou v tomto sektoru patrné," řekl. Právní norma zpřísní podmínky pro podnikání v oboru. Na jejím základě nebudou moci záložny v budoucnu zakládat dceřiné společnosti. Každá kampelička včetně jejího managementu bude moci podnikat v oboru jen s platnou licencí od Úřadu pro dohled.

Podle Vrzala nelze od novely očekávat žádné velké zázraky. "S její pomocí překonáme jen určité časové období, musí ji nahradit zcela nový zákon," pokračoval. Podle údajů ÚDDZ bylo do poloviny letošního března založeno 138 družstevních záložen, sdružujících 128 tisíc členů. Jejich celková bilanční suma přesáhla 10,632 miliardy korun. Na šest záložen uvalil ÚDDZ nucenou správu, a to především z důvodu špatného hospodaření jejich bývalého vedení. Praktiky několika lidí v souvislosti s hospodařením záložen vyšetřuje policie.

Zdroj: HN z 16. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka