Londýn je kritizován za vyšší daně

16.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Velkou Británii čeká zavedení "ekologické" daně a také zvýšení daně z pohonných hmot

Velkou Británii čeká zavedení "ekologické" daně a také zvýšení daně z pohonných hmot. Britský ministr financí Gordon Brown zažívá vlnu kritiky. Příští týden má totiž labouristická vláda předložit státní rozpočet, jehož některé pasáže již napadla konzervativní opozice. Její šéf William Huge prohlásil, že vládnoucí labouristé si nezasluhují důvěru v otázce daňové politiky, a to kvůli zvyšování daní a omezování veřejných výdajů

.

Tento názor potvrzuje nedávno zveřejněná zpráva organizace Institute for Fiscal Studies (IFS), podle níž podíl britských veřejných výdajů na hrubém domácím produktu ve fiskálním roce 1996 - 97 dosahoval 41,2 procenta, zatímco v roce 1998 - 99 kolem 38,9 procenta. Konzervativní vláda vydávala v letech 1992 až 1997 asi 44 procent ročně. Veřejné výdaje mají přitom v letech 1997 až 2001 vzrůst v průměru o 1,5 procenta, což je výrazněji méně, než tomu bylo za vlády konzervativců premiéra Johna Majora.

Výhrady vůči nedostatečné úrovni plánovaných sociální výdajů vyslovil v těchto dnech Mezinárodní měnový fond a OECD, poukazující na chronicky nevyhovující stav systému státního zdravotnictví, který vedl až k veřejné debatě mezi zdravotníky a premiérem Tonym Blairem. Pokud by Londýn chtěl řešit zoufalou finanční situaci zdravotnictví a výdaje srovnat s průměrem zemí Evropské unie, znamenalo by to podle ekonomů z PricewaterhouseCooper, že by se na rok 2004 až 2005 prognózovaný 11miliardový přebytek běžného účtu propadl do devítimiliardového deficitu.

Brown je ale napadán také ze strany podnikatelů. Britský svaz průmyslu (CBI) obvinil labouristy, že uplatňují vůči hospodářským kruhům přátelskou rétoriku a na druhé straně provádějí politiku zvyšování daní. "Vláda zavedla řadu daní, zatěžujících ekonomiku," tvrdí prezident CBI Clive Thompson. Každoročně jde o zátěž ve výši pěti miliard liber. Daňová kvóta činí v Británii jen 36 procent, přičemž labouristé snížili podnikovou daň pro velké společnosti z 33 na 30 procent.

Země je proto pro investory nebývale přitažlivá. CBI však vládě vyčítá nepřímé zvyšování daní (úroků na hypotéky, spotřební daně, zavedení zvláštní daně z privatizovaných firem aj.) i zatěžování vyšších vrstev.

Zdroj: HN z 16. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU