Turecko se snaží prohlubovat ekonomické styky s muslimskými a arabskými sousedy

16.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Jednání početné turecké delegace v Bagdádu by mělo být počátkem nové etapy spolupráce zemí tohoto regionu

Jednání početné turecké delegace v Bagdádu by mělo být počátkem nové etapy spolupráce zemí tohoto regionu. Největší část ekonomických vztahů Turecka je orientována na západní Evropu, z toho také vyplývá dlouhotrvající snaha Ankary o co nejužší vztahy s Evropskou unií. V poslední době však sílí tendence zesilování ekonomických kontaktů se sousedními zeměmi blízkovýchodního regionu, především pak s Irákem, Íránem a Sýrií.

Jako první vlaštovku této snahy je n

utno zařadit nedávnou návštěvu početné turecké delegace v Iráku. Podle společného komuniké se má vedle obchodních styků značně rozšířit i zemědělská a průmyslová spolupráce. Ještě v roce 1980 představovaly obchodní vztahy Turecka k uvedeným třem zemím 11,8 procenta jeho celkové výměny, o deset let později klesly na 8,1 a v roce 1999 to bylo pouhých 3,7 procenta. Viníkem tohoto poklesu byla nestabilní politická situace, ale i nevyřešené otázky bilaterálních vztahů. Především životně důležitá je otázka zásobování zdroji pitné vody. Irák a Sýrie, které ovládají dolní tok Eufratu a Tigridu, odpírají Turecku právo postavit na jejich horních tocích přehrady.

Turečtí představitelé mají v úmyslu postavit tuto regionální spolupráci na hlubších základech. Ankara hodnotí jednání své delegace v Bagdádu velmi pozitivně, podle premiéra Bülenta Ecevita by nyní měl přijít na řadu Írán. Obě země již uzavřely zásadní dohodu o plynovodu. Tento projekt, jehož náklady se odhadují na 23 miliard dolarů, by měl Ankaře umožnit přís

tup k íránskému zemnímu plynu. Ovšem nejen u této problematiky čeká řada otázek na řešení.

Zdroj: HN z 16. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU