Firmy s vazbami na daňové ráje se budou podrobně kontrolovat

16.03.2000 | ,
DANĚ


Na Finančním ředitelství v Praze začne v dubnu pracovat oddělení zvláštní kontroly, které má podrobně sledovat podnikatelské subjekty s úzkou vazbou na tzv. daňové ráje. První výsledky kontroly mají být přitom známy v září. Dnešním Hospodářským novinám (HN) to řekl mluvčí Finančního ředitelství Lubomír Janoušek.

Kontrola se má zaměřit na transfery finančních prostředků do "daňových oáz", které v řadě případů dosahují plné výše zisků tuzemského podniku. Speciální oddělení má zjišťovat, zda je přesun peněz oprávněný a pokud ano, zda účtované ceny odpovídají "běžným zvyklostem". "Nyní se tyto operace prověřují v rámci standardní daňové kontroly," upřesnil Janoušek. Teď se mají kontrolovat všechny. Většina plateb do těchto oblastí je podle Janouška extrémně nadhodnocena, normální ceny překračují několikanásobně.

Kontrola těchto plateb je však podle expertů problematická. "Pokud je firma zaregistrovaná na off shore a neexistuje přímá viditelná vazba na český subjekt, pak nelze dohledat nic," konstatuje v HN finanční expert Unie Svobody Michal Frankl.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: DANĚ