Forenzní audit v KB potvrdil porušení vnitřních limitů o 1,2 mld.

16.03.2000 | ,
Domovská stránka


Limit angažovanosti pro B.C.L. Trading byl v Komerční bance nastaven na 200 miliónů dolarů, což v tehdejším přepočtu představovalo přibližně 6,8 miliardy Kč. Limit byl u této osmimiliardové operace tak překročen o 1,2 miliardy. V reakci na výsledky forenzního šetření tohoto případu to dnes uvedl na setkání s novináři místopředseda představenstva banky Petr Budinský.

Banka dnes poprvé oficiálně zveřejnila, že společností, která stojí za ztrátovou operací, je rakouská B.C.L. Trading. Úřadující šéf banky Peter Palečka k tomu dodal, že banka považuje tuto operaci za ztrátovou a KB se s B.C.L. bude soudit. "Je to dostatečný důvod ke zveřejnění společnosti," dodal.

Zprávu o forenzním šetření předá banka v nejbližších dnech také bankovnímu dohledu České národní banky a policejním orgánům. Budinský zdůraznil, že banka zohlednila tento případ plně již v loňských hospodářských výsledcích a pro rok 2000 tak bance v souvislosti s tímto případem nevzniká žádná další expozice.

Ke zprávě auditorské firmy Delloite & Touche se dnes vyjádřila rovněž dozorčí rada banky. Její místopředseda Jiří Havel k tomu dodal, že dozorčí rada po důkladném prozkoumání celé záležitosti vyvodí odpovídající systémové závěry. Nevyloučil přitom ani vyvození personální odpovědnosti za konkrétní nedostatky a porušení limitů banky.

Kvůli špatné finanční situaci a porušování vnitřních limitů přitom došlo ke změnám v představenstvu banky. Vedením banky byl za odstoupivšího Jana Kollerta dočasně zvolen člen představenstva Peter Palečka. Ministerstvo financí nyní vyjednává se dvěma kandidáty na post předsedy představenstva KB.

Představenstvo banky má místo požadovaných sedmi pouze čtyři členy představenstva. Kromě Palečky v něm působí ještě Jaroslav Mareš, Petr Budinský a nově zvolený Radomír Lašák. Mareš a Budinský by však představenstvo banky v blízké době měli zřejmě rovněž opustit. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Pavla Mertlíka totiž bude v dohledné době provedena s výjimkou Palečky celková výměna představenstva KB.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka