Erste dnes splatila prvních 50 miliónů EUR za Českou spořitelnu

16.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Rakouská Erste Bank Sparkassen včera uhradila první splátku za koupi České spořitelny (ČS) ve výši 50 miliónů EUR (zhruba 1,8 miliardy Kč), když 52procentní státní podíl v ČS získala za 19 miliard Kč. ČTK to včera potvrdila Karin Hatzker z vídeňské centrály banky.

Dodala, že zbývající část do výše deseti miliard korun by banka měla uhradit do konce prvního pololetí letošního roku. Částka deseti miliard pak bude převedena na speciální devizový účet FNM u České národní banky či nějaké komerční banky. Finanční prostředky z účtu však bude FNM potřebovat ještě do konce roku, konverze na koruny proto bude konzultována s ČNB tak, aby se zamezilo nežádoucímu posilování koruny.

Zbývající část kupní ceny by mohla být podle dřívějšího vyjádření místopředsedy FNM Jiřího Havla splacena ještě do konce letošního roku, nikoli na konci roku příštího, jak se původně plánovalo.

Konečná cena, kterou Erste Bank za 52procentní podíl v ČS zaplatí, přitom může být nižší než oznámených 19 miliard korun. Bude stanovena až na základě výsledku čistého majetku spořitelny ke konci roku 1999 auditovaného podle mezinárodních účetních standardů. Základem 19 miliard korun byla čistá hodnota aktiv spořitelny odhadnutá v srpnu 1999 a vynásobená koeficientem 1,55.

Smlouvu o prodeji ČS podepsali na začátku března 1. místopředseda Fondu národního majetku Jiří Havel, který je řízením fondu dočasně pověřen, a předseda představenstva Erste Bank Andreas Treichl. Zároveň byla uzavřena smlouva o restrukturalizaci a ručení aktiv mezi spořitelnou a Konsolidační bankou (KoB).

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU