Bývalé vedení ČMDS tvrdí, že ÚDDZ působí v záložně protiprávně

16.03.2000 | ,
Domovská stránka


Bývalé vedení Českomoravské družstevní spořitelny (ČMDS) tvrdí, že přítomnost zástupců Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ), kteří dosud pracují v ČMDS z pověření bývalého nuceného správce Richarda Benýška, je protiprávní.

Činnost těchto lidí by měla údajně skončit v ten den, kdy působnost v družstvu ukončil nucený správce. ČTK to včera sdělila mluvčí bývalého vedení ČMDS Hana Jenčová. Jestli nebyl jmenován nový správce, neexistuje podle ní ani kompetentní osoba, jež by mohla prodloužit působnost zástupců ÚDDZ v ČMDS. Benýšek rezignoval na vlastní žádost 29. února, přičemž jeho nástupce nebyl dosud jmenován.

Mluvčí ÚDDZ Oldřich Zajíc dnes ČTK naopak informoval, že odstoupením nuceného správce pravomoci jeho spolupracovníků nezanikají. Správce má totiž při nucené správě postavení statutárního orgánu. Proto plná moc, kterou správce udělil v době výkonu funkce, po jeho odstoupení podle ÚDDZ nezaniká.

Nucenou správu na ČMDS úřad uvalil 12. ledna. Důvodem byla nedostatečná likvidita záložny, rozhodnutí o likvidaci záložny na dílčích schůzích a některé nestandardní obchody. Prvním nuceným správcem byl Jiří Záděra, kterého 26. ledna nahradil právě Richard Benýšek.

Nucené správě předcházelo omezení provozu v 56 pobočkách, a to od 10. listopadu na základě vlastní žádosti záložny a následného rozhodnutí úřadu. Třetí největší kampelička v České republice s objemem vkladů kolem 1,4 miliardy korun tehdy přestala na 60 dní přijímat vklady, provádět výplaty a platby, poskytovat úvěry a ručení za úvěry.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka