Lidé odpovědní za obchody s B.C.L odejdou z KB příští týden

17.03.2000 | ,
Domovská stránka


Komerční banka (KB) propustí příští týden všechny zaměstnance, kteří podle nedávno zveřejněného šetření nesou odpovědnost za pochybné obchody s rakouskou firmou B.C.L. Trading. Důvěryhodný zdroj z banky dnešní Mladé frontě Dnes (MfD) potvrdil, že v souvislosti s tímto případem odejde zhruba deset až dvacet zaměstnanců.

Deník upřesňuje, že odbor, který s firmou B.C.L. Trading obchodoval, řídila od roku 1996 do roku 1999 Jiřina Kaplanová, která před časem odešla kvůli penzijnímu věku. Rovněž nejmenovaný člen dozorčí rady KB jmenuje v deníku Právo Kaplanovou jako jednu z osob, která měla k dispozici nejvíce informací o B.C.L. a předala je představenstvu. Druhá zpráva auditorů zmiňuje v této souvislosti ještě šéfa pobočky v Praze na Příkopech Samuela Sýkoru, dodává Právo.

Kaplanová podle deníku stála u zrodu ztrátových operací, když údajně označila budoucí akreditivní obchody s B.C.L. za jedinou šanci, jak získat zpět prodělky z předcházejících obchodů. Jejíma rukama také procházely podklady pro rozhodování představenstva. "Ředitel Sýkora mylně informoval, že klient má prostředky na svém účtě, i když byl v debetu," cituje Právo forenzní zprávu.

Druhá zpráva rovněž vymezuje, kdo z vedoucích pracovníků zodpovídal za úvěrová rizika. Téměř tři roky to byl Karel Bednář, po něm přešla zodpovědnost na Petra Budinského.

Zdroj MfD, který je s výsledky forenzního šetření podrobně seznámen, označil případ B.C.L. za "velmi rafinovaný podvod". Současný senátor za ODS Richard Salzmann, který Komerční banku řídil v době, kdy rostly obchodní aktivity banky s firmou B.C.L., v rozhovoru pro MfD uvedl, že vnitřní a vnější kontrola banky byla tehdy na přiměřené úrovni. Těžko prý může posoudit, zda zkreslování či zatajování informací sahá až do představenstva. "Když vám podřízený pracovník, který pracuje na vysoké odborné úrovni, něco sdělí, tak s tím nějak pracujete," uvedl.

Podle forenzního šetření byl limit angažovanosti pro B.C.L. Trading v Komerční bance nastaven na 200 miliónů dolarů, což v tehdejším přepočtu představovalo přibližně 6,8 miliardy Kč. Limit byl u této osmimiliardové operace tak překročen o 1,2 miliardy. Kvůli špatné finanční situaci a porušování vnitřních limitů již došlo ke změnám v představenstvu banky. Vedením banky byl za odstoupivšího Jana Kollerta dočasně zvolen člen představenstva Peter Palečka. Ministerstvo financí nyní vyjednává se dvěma kandidáty na post předsedy představenstva KB.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka