Banky zatím nerozhodly o podpoře dlouhodobé stabilizace Vítkovic

17.03.2000 | ,
Domovská stránka


Věřitelské banky strojírenské a hutní společnosti Vítkovice zatím nejsou rozhodnuty, zda podpoří dlouhodobou stabilizační smlouvu ve Vítkovicích. Banky se nyní musí především seznámit s plánem restrukturalizace společnosti, který připravil FNM. Vyplývá ze včerejších odpovědí zástupců bank na dotaz ČTK. Věřitelské banky, kterými jsou Konsolidační banka, IPB, ČSOB a Komerční banka, prozatím podepsaly tzv. standstill agreement do 15. dubna.

"Konsolidační banka se obecně nebrání podepsání dlouhodobé stabilizační dohody ve Vítkovicích," sdělil mluvčí banky Jiří Pekárek. V dlouhodobé stabilizaci však podle něj musí být jasně deklarováno, že byla ve firmě nastartována restrukturalizace pod vedením schopného managementu. To by mělo přispět k nalezení strategického investora pro životaschopné provozy, dodal.

Mluvčí FNM Jana Víšková po dnešním jednání fondu s věřitelskými bankami uvedla, že banky by měly podepsat dlouhodobou stabilizaci ve Vítkovicích do konce března. Pokud tak neučiní, musí fond počátkem dubna zastavit veškeré práce na přípravě společnosti Osinek. Ta má zajistit další výrobu ve Vítkovicích, protože firma by nedostala úvěr na svůj provoz. "Konkurs na Vítkovice by pak byl zcela neodvratný," dodala.

"Komerční banka musí nejprve podrobně prostudovat návrh dlouhodobé restrukturalizace firmy, který navrhuje management a akcionáři Vítkovic," uvedl mluvčí banky Ivo Polišenský. To potvrdil i Jan Rezek z tiskového odboru Investiční a Poštovní banky.

Plán restrukturalizace počítá s tím, že Osinek dostane od komerčních bank úvěr 2,8 miliardy na zajištění výroby ve Vítkovicích. Společnost bude připravena pronajmout si majetek divizí Vítkovic a zajistit tak financování jejich výroby.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka