ÚDDZ prodloužil omezení záložnám Prostor a Lípa

17.03.2000 | ,
Domovská stránka


Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) rozhodl o prodloužení omezení a zákazu činností družstevním záložnám Lípa a Prostor. Pro Lípu omezení platí od 16.března do 4. dubna, Prostor má zákaz a omezení prodloužen do 22. března. ČTK to včera sdělil mluvčí úřadu Oldřich Zajíc. Důvodem prodloužení je podle něj přetrvávající nedostatečná likvidita kampeliček.

Záložny tak mají nadále zakázáno mimo jiné provádět platby z pověření člena a výplaty členům. Dále nesmějí poskytovat úvěry členům a ručit jim za úvěry poskytnuté jinými osobami. Kampeličky rovněž nesmějí zakládat právnickou osobu, navyšovat základní jmění v právnických osobách za účelem podnikání či v těchto právnických osobách snižovat svou majetkovou účast.

Záložna Prostor zahájila činnost v minulém roce. Ke konci září 1999 u ní mělo téměř 600 členů uloženo vklady 17,8 miliónu korun. Spořitelní družstvo Lípa má zhruba 800 členů a spravuje vklady za přibližně 60 miliónů korun.

ÚDDZ zakročil v posledních několika měsících proti 16 kampeličkám. Nucená správa byla uvalena na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava, Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo, Českomoravskou družstevní spořitelnu, První pražskou DZ a Družstevní záložnu Pria. Dalším deseti záložnám úřad omezil a zakázal některé činnosti.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka