Dohled nad kapitálovým trhem se hroutí

17.03.2000 | ,
Domovská stránka


Kolotoč personálních změn v dohledu nad kapitálovým trhem se roztáčí stále rychleji

Kolotoč personálních změn v dohledu nad kapitálovým trhem se roztáčí stále rychleji. Po středeční výzvě vlády, aby prezident odvolal šéfa Komise pro cenné papíry Jana Müllera a jejího člena Tomáše Ježka, oznámila včera svůj odchod další členka prezidia KCP Jana Pospíšilová, kter

á patří do "Müllerova tábora". Své rozhodnutí zdůvodnila slovy: "Nechci žít v této zemi." S dozorem nad kapitálovými trhy se už loučí i Müller. "Jsem si zcela jist, že k regulaci kapitálového trhu či oblasti finanční kriminality se ve svém životě nikdy, zdůrazňuji nikdy nevrátím," zdůraznil.

Zemanova vláda rozhádané komisaře Müllera a Ježka v KCP nechce, konečné slovo však bude mít prezident, který je ze zákona pověřen na návrh vlády odvolávat a jmenovat členy prezidia komise. Jak se rozhodne, však dosud není jasné. "Usnesení vlády není tím, podle čeho se prezident musí rozhodnout," řekl k tomu pouze prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Prezidentovo rozhodování navíc bude komplikovat skutečnost, že nemůže odvolat kvůli odchodu Pospíšilové, Müllera a Ježka naj

ednou, aniž by ihned na jejich místa jmenoval nové komisaře. Dva zbylí komisaři v původně pětičlenné komisi (František Jakub a Irena Pelikánová) by totiž nesměli přijímat žádné usnesení a činnost strážkyně čistoty kapitálového trhu by byla drasticky ochromena.

Důvody odvolání Müllera a Ježka se přitom výrazně liší. "Pan Müller nezvládl řízení komise," uvedl Libor Vacek, mluvčí ministerstva financí. Ježkovi naopak zlomil vaz případ z doby, kdy řídil českou privatizaci. Podle důvěryhodných zdrojů měl ministr financí Pavel Mertlík požadovat hlavu jen Müllera. Na zásah premiéra Zemana byl však "dopsán" do návrhu na odvolání i Ježek. Za pravdu nejspíše neměla dostat ani jedna ze soupeřících stran. Proto mají být odvoláni oba hlavní protivníci.

Zdroj: HN z 17. 3. 2000



Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka