ÚDDZ prodloužil o další měsíc omezení činnosti DZ Mavel

17.03.2000 | ,
Domovská stránka


Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) prodloužil o další měsíc omezení činnosti Družstevní záložně Mavel Brno. Záložna tak má omezené a zakázané některé činnosti do 17. dubna 2000. Představitelé Mavelu jednali s ÚDDZ ve středu, řekl včera ČTK mluvčí úřadu Oldřich Zajíc.

Záložna v uvedeném období nesmí mimo jiné provádět platby z pověření člena a výplaty členům, přijímat vklady od členů, dále poskytovat úvěry svým členům a ručení za tyto úvěry. "Mavel stále nedisponuje rezervou volných prostředků pro uspokojení žadatelů o okamžité výplaty," doplnil Zajíc.

Mavel patří mezi deset nejvýznamnějších českých kampeliček. Podle údajů ÚDDZ měla loni v říjnu záložna přes 1800 členů, kteří u ní uložili téměř 160 miliónů korun.

Podle informací ČTK ÚDDZ zakročil již proti 16 kampeličkám. Nucená správa byla uvalena na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava, Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo, Českomoravskou družstevní spořitelnu, První pražskou DZ a Družstevní záložnu Pria, dalším deseti záložnám úřad omezil a zakázal některé činnosti.

ÚDDZ očekává vyjasnění situace ve stabilitě kampeliček kolem konce letošního září. Ve stejné době úřad podle informací médií rovněž získá důkladný přehled o všech kampeličkách působících na tuzemském trhu a dokončí ozdravný proces celého sektoru. Profesní Česká asociace záložen požádala ÚDDZ o ustanovení společné komise obou organizací, která by posuzovala oprávněnost nucených správ na kampeličky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka