Nezapomeňte se na cesty pojistit

13.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Sezóna dovolených je v plném proudu. Dáváte-li přednost cizině před tuzemskem, neměli byste zapomenout na cestovní pojištění. Dnes se dozvíte, kolik zaplatíte za týdenní pojistku, ať už cestujete po Evropě či ve světě.

Téma týdne: Kolik stojí pojištění

Pokud plánujete zahraniční dovolenou, cestovní pojištění by mělo být samozřejmostí. Jeho neuzavření může být téměř hazardem. V případě, že nejste adrenalinový typ a chcete získat ochranu před finančními problémy, které mohou v průběhu cesty vzniknout, je dobré jej sjednat. Vhodný typ cestovního pojištění totiž umožňuje vycestovat do zahraničí s vědomím jistoty, že jste zabezpečeni pro případ náhlého onemocnění, úrazu, ztráty zavazadel nebo způsobení škody třetí osobě.

Současná nabídka
Na trhu se vyskytuje řada pojišťoven nabízejících širokou škálu „cestovních“ balíčků, které mají stanoven různě vysoký limit plnění tj. maximální výše částky, kterou pojišťovna v případě vzniku pojistné události vyplatí. Pojištění tím získává značnou variabilitu a jedinec si může zvolit takový rozsah pojistné ochrany, který mu bude „ušit na míru“.

Hlavní složkou cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, jehož uzavření je při výjezdu do kterékoliv země téměř nutností. Z něj jsou hrazeny nezbytné náklady spojené s léčbou a ošetřením, jako např. náklady na neodkladnou léčbu náhlých onemocnění a úrazů, pobyt v nemocnici, přepravu do nejbližšího zdravotnického zařízení a další. V případě potřeby mohou být hrazeny také náklady na převoz nezletilých dětí či pojištění opatrovníka.

„Nadstandard“ v podobě připojištění
Pokud nemáte v úmyslu svou dovolenou proležet na pláži, není od věci prostudovat nabídky pojišťoven blíže a pouvažovat o některém z dalších produktů cestovního pojištění. K výše uvedenému pojištění léčebných výloh si lze sjednat připojištění na cesty, které zpravidla zahrnuje:

  • úrazové pojištění sjednávané pro případné riziko smrti následkem úrazu, riziko plné invalidity nebo trvalých následků, které úraz zanechal
  • pojištění odpovědnosti za škodu, a to jak na zdraví, tak i na majetku, které pokrývá případné škody způsobené třetí osobě
  • pojištění cestovních zavazadel, které se vztahuje na poškození nebo zničení věcí osobní potřeby
  • pojištění storna cesty sjednávané pro případ, kdy pojištěný se nemůže ze závažných důvodů zúčastnit plánovaného zájezdu do zahraničí, atd.

Pomoc v nouzi
Součástí cestovního pojištění je i asistenční služba, která poskytuje nepřetržitou pomoc 24 hodin denně, 365 dní v roce. Ocitnete-li se v nouzi, stačí kontaktovat operátora, který  v případě potřeby odkáže volajícího na nejbližší zdravotnické zařízení, pomůže zabezpečit převoz pojištěného, zajistit kontakt s rodinou nebo poradit jak se v nepříjemné situaci zachovat.

Jak postupovat?
Před samotným sjednáním smlouvy o cestovním pojištění si dobře promyslete rizikové faktory, ovlivňující výši pojistné částky, jako např. cíl a účel cesty, současný zdravotní stav, atd. Podle nich pak zvolte pojistnou částku v dostatečné výši.

Příklad
Kolik zaplatíte na pojistném a jaké bude plnění v případě „cestovních nesnází“ se dozvíte v následujícím příkladě, který je sestaven pro dospělého jedince, chystajícího se do Evropy nebo do světa na 7 dní. (pozn: limity plnění jsou u uvedených pojišťoven v případě smrti na následky úrazu 100 000 Kč a v případě trvalých následků 200 000 Kč, pouze pojišťovna Allianz nabízí 200 000 resp. 400 000 Kč)

Název pojišťovny Pojistné (v Kč)
Evropa / svět
Léčebné výlohy
(v mil. Kč)
Allianz 340 / 1080 bez omezení
Kooperativa 280 / 455 1,5 mil.
Generali 217 / 574 1,7 mil.
ČSOB 245 / 574 1,5 mil.
Česká pojišťovna 266 / 406 1,5 mil.
Evropská cestovní pojišťovna 690 / 1090 2,4 / 5,4 mil.*
Česká podnikatelská pojišťovna 133 / 189 0,75 / 1,1 mil.*

 

Název pojišťovny

Odpovědnost (v mil. Kč)
zdraví / majetek

Pojištění
zavazadel (v Kč)
Allianz 2 mil. / 1 mil. 20 000
Kooperativa 2 mil. / 1 mil.** 15 000
Generali 1 mil. / 1 mil. 10 000
ČSOB 1 mil. / 0,5 mil. 10 000
Česká pojišťovna 2 mil. / 1 mil. 10 000
Evropská cestovní pojišťovna 2 mil. / 1 mil.** 20 000**
Česká podnikatelská pojišťovna 2 mil. / 0,5 mil. 15 000

* Evropa / svět
** platí pro cestu do Evropy, v případě cesty po světě je plnění vyšší
 
Zdroj: infolinky jednotlivých pojišťoven

Co když jedu "jen" do EU?
Chystáte-li se na návštěvu některé ze zemí Evropské unie, ani zde není uzavření pojištění od věci. Vstupem do EU sice mají zahraniční „návštěvníci“ v těchto státech nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči za stejných podmínek jako místní občané. To však neznamená, že zdravotní pojištění plně pokryje veškerá rizika a výdaje resp. že zdravotní péče bude poskytnuta automaticky a zcela bezplatně. Prakticky ve všech členských státech EU je běžné, že se pacienti podílejí formou spoluúčasti na úhradě poskytnuté zdravotní péče, navíc zde existuje mnoho soukromých zdravotnických zařízení, které nejsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění. Cestovní pojištění pomůže pokrýt veškeré náklady vynaložené na úhradu plateb v těchto zařízeních. 

Fintrik na závěr
Každý, kdo se chce vyhnout komplikacím při náhlém onemocnění, úrazu či jiné nemilé události, by si měl raději sjednat odpovídající komerční cestovní pojištění.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky