Akcionáři AGB podali trestní oznámení na vedení ČNB a GE Capital

24.03.2000 | ,
Domovská stránka


Sdružení menšinových akcionářů Agrobanky podalo včera trestní oznámení na členy bankovní rady z roku 1998, nuceného správce Agrobanky Jiřího Klumpara a na tři představitele GE Capital Bank. Mezi důvody uvádí například porušování povinností při správě cizího majetku. ČNB je však přesvědčena o tom, že postupovala v Agrobance zcela podle právního řádu, řekl ČTK mluvčí centrální banky Milan Tománek.

Předseda sdružení menšinových akcionářů AGB Jiří Kellner jmenuje mezi dalšími důvody pro podání trestního oznámení "daňový únik ve výši devíti miliard korun, dotování soukromého subjektu centrální bankou (dar 19,7 miliardy korun), zvýhodňování soukromého subjektu oproti jiným subjektům na bankovním trhu v ČR, poškození Agrobanky tzv. prodejem části podniku či vysoké zvýhodnění kupujícího při tomto prodeji".

"Vstup strategického investora je součástí operace, kterou ČNB provedla na záchranu vkladů drobných vkladatelů totálně insolventní banky," reagoval Tománek. Operace byla provedena na základě právních rozborů renomovaných právních kanceláří jak na straně a nuceného správce, tak investora, doplnil. "Dokud nebudeme mít trestní oznámení v ruce, musím se omezit na tato fakta," uzavřel Tománek.

Trestní oznámení podali menšinoví akcionáři kromě na členy bankovní rady z roku 1998 (Pavel Kysilka, pověřený do poloviny července tohoto roku řízením ČNB, Jan Vít, Jiří Pospíšil, Luděk Niedermayer, Miroslav Hrnčíř a Ota Kaftan) na nuceného správce Klumpara, na místopředsedu představenstva GE Capital Paula Le Houilliera, člena představenstva GE Ladislava Nussbauera a obchodního ředitele GE Capital International Holdings Corporation Jamese Slavika.

Společnost GE Capital Bank považuje trestní oznámení za nepodložené. "Zástupci americké společnosti GE Capital při jednání o koupi části Agrobanky Praha, a.s., která byla vedena v roce 1998 s bankovní radou ČNB, postupovali zcela v souladu s platnými právními předpisy České republiky," uvedla společnost v prohlášení zaslaném ČTK.

Firma zároveň podle svého vyjádření konzultovala celkový postup v jednáních s nejrenomovanějšími právními kancelářemi v zahraničí i v ČR. "I přesto je GE Capital Bank připravena poskytnout veškerou součinnost a potřebné informace," doplnila. Policie již na konci ledna obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku Klumpara. Škoda, kterou bance údajně způsobil, činí minimálně 25 miliard korun. Podle předchozího vyjádření představitelů však není toto obvinění příliš smysluplné.

Klumpar byl nuceným správcem Agrobanky v letech 1996 až 1998. Do funkce ho jmenovala poté, co na Agrobanku uvalila nucenou správu. Po vstupu strategického partnera, americké GE Capital, se Agrobanka v roce 1998 rozdělila na dvě části, znichž jednu získala americká firma za půl miliardy korun. Ve zbylé části AGB zůstala především téměř bezcenná aktiva.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka