Americká letecká společnost Delta vyhlásila bankrot

14.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. září (ČTK) - Americká letecká společnost Delta Air Lines vyhlásila bankrot. Třetí největší americké aerolinie požádaly o soudní ochranu před věřiteli kvůli vysokému dluhu, drahému palivu a konkurenci nízkonákladových přepravců. Delta je partnerem Českých aerolinií v letecké alianci SkyTeam.

Delta se pokoušela vyhnout bankrotu několik posledních měsíců. Stala se tak třetí významnou americkou leteckou společností, která využila článku 11 úpadkového řádu. Ten umožňuje soudní ochranu před věřiteli, napsala agentura Reuters.

Zprávu o chystaném vyhlášení bankrotu oznámil informovaný zdroj ještě před závěrem obchodování s akciemi na Wall Street, a akcie Delty proto propadly o sedm centů na 71 centů, tedy o devět procent. Bankrot pak firma vyhlásila po burzovním závěru.

Delta je zatížena dluhem přesahujícím 20 miliard dolarů. Vznikla v roce 1928 a stala se významným hráčem v mezinárodní letecké přepravě, když v roce 1991 převzala mnohé trasy od zaniklé společnosti Pan Am.

Letecká doprava se dostala z bláta do louže, když výpadky rafinerií po hurikánu Katrina vyhnaly nahoru ceny paliv a pohonných hmot. Předpokládá se, že za celý rok vznikne aeroliniím ze Spojených států celková ztráta kolem deseti miliard dolarů.

Odvětví bojuje nejen s vysokými výdaji za paliva, ale i s konkurencí diskontních přepravců. Bitvou o přežití musel sektor projít po roce 2001, kdy útoky teroristů v civilních letadlech na Spojené státy sebraly lidem důvěru v létání.

United Airlines, druhé největší aerolinie v USA, jsou v ochraně před věřiteli již 2,5 roku. Aby se z tohoto režimu dostaly, předložily federálnímu bankrotovému soudu plán reorganizace před týdnem. V režimu bankrotové ochrany jsou i US Airways, sedmé největší aerolinie v USA.

Federální legislativa stanovuje, jakým způsobem mohou zadlužené společnosti zanechat obchodu, nebo jak se zotaví z paralyzujícího dluhu. Bankrotující firma může využít článek 11 k reorganizaci aktivit a pokusit se znovu stát ziskovou. Vedení firmy pokračuje v běžném provozu, ale všechna závažná rozhodnutí musí potvrdit úpadkový soud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK