Hurikány pomůžou růstu ekonomiky USA

19.10.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jedno zlaté přísloví říká, že všechno zlé je k něčemu dobré. Zdá se, že toto přísloví se dá úspěšně aplikovat i na ekonomiku USA po hurikánech Katrina a Rita. Aspoň tomu napovídají zveřejněné analýzy. Proč tomu tak bude?

Podle nejnovější předpovědi úvěrové pojišťovny Euler Hermes by následky hurikánů Katrina a Rita měly nakonec mít na ekonomiku USA pozitivní vliv, a to především na jeho HDP a počet pracovních míst v nezemědělském sektoru hospodářství. 

Ve druhé polovině roku 2005 pravděpodobně zaznamenáme pokles HDP o 0,5 až 1,0 % procenta jako přímý důsledek těchto katastrof, především zkázy, kterou způsobil hurikán Katrina,“ prohlásil Dan North, hlavní ekonom Euler Hermes ACI. Počáteční pokles ekonomiky nakonec povede k posílení zaměstnanosti a HDP v USA. „Je pravděpodobné, že po určité době od začátku rekonstrukce dojde k stimulaci ekonomického růstu,“ dodává North. V minulosti už HDP v USA vzrostlo po vážné přírodní katastrofě. North poukázal také na čtyři předchozí přírodní katastrofy - sucho v roce 1980 a 1988, hurikán Andrew v roce 1992 a záplavy v roce 1993. Po těchto událostech se klesající HDP během obnovy znovu zvýšilo.

Je to logické. Počáteční ztráta pracovních míst způsobená devastujícím přírodním živlem bude mít důsledek ve snížení produkce postižených firem. Zájem vlastníků firem, ale i infrastruktury ve vlastnictví státu povede k rychlé obnově poškozených výrobních kapacit. To povede k výrazným investicím ze soukromých i veřejných zdrojů. 

Počítá se s tím, že po hurikánech klesne počet pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA, ale že ve čtvrtletích následujících po katastrofě dojde k přebudování struktury pracovních míst a ke zvýšení jejich počtu. Svá tvrzení opírá úvěrová pojišťovna o údaje z minulosti, které se vztahují  k uvedeným čtyřem katastrofám. „Předpokládám růst především ve stavebnictví ve zničených oblastech, jakými je například New Orleans, obdobně jako došlo k růstu ve stavebnictví na Floridě v roce po hurikánu Andrew,“ potvrdil North.

To jestli počet pracovních míst stoupne je ale sporné. Masivní investice do nových - tedy moderních - technologií povedou ke zvýšení produktivity při zachování počtu pracovníků nebo při stejné produktivitě může být potřeba pracovní síly nižší než před katastrofami. Takže celková zaměstnanost v postiženém regionu se nutně zvýšit nemusí.

Mezitím bude pokračovat tlak na ceny ropy kvůli uzavření těžebních věží během hurikánu a po něm, což bude představovat další zátěž pro podnikání a spotřebitele v USA. "Podle posledních zpráv je těžba černého zlata v Mexickém zálivu stále zredukována o 66 procent," varuje Tomáš Marhoun ze společnosti Colosseum. V pondělí se navíc objevily zprávy o tropické bouři Wilma, která se měla přeměnit na hurikán s rizikem zásahu Mexického zálivu. Ceny ropy tak v pondělí prudce rostly. Včera se situace naštěstí uklidnila. "Cena ropy dnes (v úterý) v New Yorku nenavázala na včerejší (pondělní) růst. Současný směr postupu tropické bouře Wilma totiž snižuje pravděpodobnost, že bude zasažena oblast Mexického zálivu," dodal Marhoun. Meteorologové však varují, že bouře bude ještě měnit poměrně nepředvídatelně směr svého postupu. Pozornost obchodníků je tak stále soustředěna na nejčerstvější předpovědi počasí z tohoto regionu. Listopadový kontrakt ropy, který si včera připsal 2,3 % v úterý v průběhu elektronického obchodování na burze v New Yorku ztratil 66 centů a jeho cena je v 11:04 našeho času 63,70 dolaru za barel.

Bez ohledu na nedávné katastrofy předpokládá studie Euler Hermes národní ekonomiku pozitivně a označuje ekonomický výhled pro USA na zbývající část roku 2005 a celý rok 2006 za příznivý. HDP je přiměřeně silné, inflace je teď mírná, úrokové sazby se pohybují na nejnižší úrovni za zhruba 40 let a zaměstnanost je vysoká. Avšak přetrvávání vyšších cen ropy než se očekávalo vedlo Euler Hermes k snížení prognózy HDP Spojených států o 0,2 % na 2,5 %, což odpovídá úpravě světového HDP o 0,3 % na 2,7 %.

Když tedy odhlédneme od lidské tragédie, od ztráty lidských životů a od stráty majetku lidí (což bohužel nejde) mají pro ekonomiku jako celek přírodní katastrofy prokazatelně pozitivní efekt. Miliardy utopené ve vodě nebo spálené ohněm opět "vyplavou" v podobě plateb za rekonstrukce, modernizace a obnovu zničených území.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU