Česká obchodní inspekce vám poradí

27.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Česká obchodní inspekce (ČOI) má za úkol kontrolovat dodržování právních předpisů v oblasti ochrany spotřebitele. Pokud jste se při nákupu zboží nebo služeb dostali do potíží, obraťte se...

Téma týdne: Vyhněte se problémům s dluhy

Česká obchodní inspekce (ČOI) je nástupnickou organizací Státní obchodní inspekce a je podřízená Ministerstvu průmyslu a obchodu. Hlavní náplní ČOI je kontrolovat dodržování právních předpisů v oblasti ochrany spotřebitele a vnitřního trhu. Pokud jste se tedy při nákupu zboží nebo služeb dostali do potíží, obraťte se na nejbližší inspektorát ČOI a požádejte je o radu.

Dozor
Mezi hlavní činnosti ČOI patří kontrola dodržování podmínek stanovených k zabezpečení jakosti, zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti výrobků i služeb a poskytování řádných informací o nich. Dále se kontroluje, zda není spotřebitel klamán nepravdivými, nedoloženými či neúplnými údaji o skutečných vlastnostech výrobků nebo služeb a zda kontrolované osoby dodržují povinnosti ve vztahu ke státu (například prokazování původu zboží, schvalování výrobků před jejich uvedením na vnižřní trh, oprávnění k provozování živnosti, atd.). ČOI také od data nabytí účinnosti zákona č. 110/97Sb., o potravinách, kontroluje poctivost prodeje potravin.

Kontrolní činnost
Ročně provedou inspektoři České obchodní inspekce cca 50 000 kontrol, prověří tisíce podnětů a zodpoví několik desítek tisíc dotazů. Při méně závažných porušení zákona může inspektor uložit blokovou pokutu na místě až do 5 000 korun. Ve správním řízení může být uložena sankce maximálně do částky 1 000 000 korun a při opakovaném porušení až do 2 000 000 korun. Nejvyšší sankcí, kterou umožňuje za závažné porušení oprávněných zájmů spotřebitelů uložit zákon o technických požadavcích na výrobky a zákon o obecné bezpečnosti výrobků, je 20 milionů korun.

Poskytování informací
Česká obchodní inspekce pravidelně informuje veřejnost o výsledcích své kontrolní činnosti, na základě svých zjištění varuje před nebezpečnými výrobky a problémovými oblastmi týkajícími se ochrany spotřebitele. Na každém inspektorátu ČOI je všem spotřebitelům k dispozici poradenská a informační služba. Zde můžete podat stížnost, podnět ke kontrole nebo požádat o radu, jak postupovat například po koupi závadného zboží.

Kontakt
Česká obchodní inspekce (Ústřední inspektorát)
Štěpánská 15, Praha 2, 120 00 
Tel.: 296 366 111 (ústředna), 296 366 219 (stížnosti)
Fax: 296 366 236
E-mail: info@coi.cz, tiskova_mluvci@coi.cz
Web: www.coi.cz

 

Zdroj: Česká obchodní inspekce, Zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky