Česká republika lákadlem pro investory

29.11.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejen východoasijské země jsou pro zahraniční investory velkým lákadlem. Pozadu nezůstává ani Česká republika. Jak si stojí naše země v porovnání se státy  střední a východní Evropy? Jaká jsou budoucí očekávání?

Nejatraktivnější zemí, kam zahraniční investoři směřují své prostředky, je bezesporu Čína. Díky svému potenciálu, výkonnosti ekonomiky, mzdovým nákladům a dalším faktorům se na první příčce zřejmě ještě nějakou dobu udrží. Ovšem ani naše malá zemička nezůstává pozadu. Rostoucí ekonomika a slušná vzdělanost zdejších pracovníků ochotných pracovat za přijatelnou cenu jsou velkým pozitivem.

Top evropská anketa
Důkazem jsou nejen miliardové investice automobilek a IT společností, ale i zpráva společnosti Atradius, druhé největší pojišťovny pohledávek na světě. Ta realizovala výzkum mezi top manažery mezinárodních firem ve více než 20 zemích Evropy s cílem zjistit postoj těchto společností k rozvíjejícím se trhům střední a východní Evropy a Asie. Na otázky odpovídali finanční ředitelé, generální ředitelé a jiní členové vrcholného managementu belgických, francouzských, německých, britských a jiných evropských firem zejména z oblasti IT, zpracovatelského průmyslu, služeb a strojírenství. A jaké tedy byly výsledky?

Česká republika na stupních vítězů
Z výše uvedeného výzkumu vyplývá, že region střední a východní Evropy je pro investory z Evropy velmi atraktivní. Téměř tři čtvrtiny dotázaných respondentů (74 %) v tomto regionu již podniká a aktivně investuje, 67 % věří, že rychle se rozvíjející trhy si udrží své tempo růstu. Za klíčové faktory svých investic označily pád komunismu, roli EU, velký potenciál pro rozvoj nového obchodu a nízké náklady na pracovní sílu.

Nejpopulárnější zemí pro směřování investic v rámci tohoto regionu je Polsko (60 %). Potěšující je fakt, že se Česká republika umístila na stříbrné pozici (46 %), třetí nejpreferovanější pak je Rusko (40 %). S větším odstupem následují Maďarsko, Slovinsko a ostatní země přistoupivší k EU. Příliv investic do české ekonomiky dokreslují statistiky České národní banky, podle kterých v roce 2004 do naší země putovalo 29 milionů EUR z belgických firem, francouzské společnosti investovaly 139 mil. EUR, německé 700 a britské 86 milionů EUR. Podíváme-li se na oborovou strukturu investic, největší částky plynuly do dopravy a telekomunikací, do služeb pro podniky a do zpracovatelského průmyslu.


Zdroj dat: Zpráva společnosti Atradius


Společnosti preferují českou spolupráci

Při vstupu na středo a východoevropské trhy více než polovina respondentů spolupracuje s místními konzultantskými společnostmi, aby jim pomohly řídit riziko. Dalšími avšak méně využívanými variantami jsou implementace celopodnikové strategie risk managementu, otevření lokálního zastoupení a na posledním místě figuruje politický lobbying. Ovšem nemělo by se zapomínat ani na pojištění.

„Spolupráce s konzultanty a otevření místního zastoupení může být sice efektivním nástrojem pro řízení obchodu, nemůže ale poskytnout stejnou míru finančního zabezpečení jako pojištění úvěrů při řízení pohledávek v obchodně, politicky a kulturně méně známém a odlišném prostředí,“ uvádí Markéta Stržínková, ředitelka českého zastoupení pojišťovny Atradius.

Problémem je korupce a nespolehlivost
Podle názoru respondentů výzkumu při investování na všech zmíněných rychle se rozvíjejících trzích (střední a východní Evropa, Čína, Indie, jihovýchodní Asie) bývá problémem nespolehlivost místních obchodních partnerů, dodavatelů a zákazníků, stejně jako korupce. Tato kritéria „splňuje“ i Česká republika a dokládá to aktuální zpráva Transparency Internatianal, podle které se naše země umístila v žebříčku vnímání korupce na konci první padesátky (47. – 50. místo společně s Řeckem, Slovenskem a Namibií). Naopak nejmenší obavy vzbuzuje řešení případných mezinárodních obchodních sporů či nedostatečná infrastruktura.

Prognóza: investice nadále porostou
Dvě třetiny evropských top manažerů (67 %) očekává další růst investic do zemí střední a východní Evropy a Asie. Důvodem je především zajímavý růst HDP, otevřené konkurenční prostředí, snižování rizikovosti investic a nízké náklady na pracovní sílu. Pouhá 2 % se domnívají, že investice do těchto oblastí poklesnou, a to z důvodu menší transparentnosti prostředí, jiné kultury podnikání, a z důvodu politických a ekonomických rizik. Zbývající respondenti zastávají názor, že investice zůstanou ve stejné výši jako jsou nyní.

Zdroj: Zpráva pojišťovny Atradius

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU