V Americe lze vydělat miliony

17.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud jste se rozhodli pracovat v zahraničí a preferujete pouze anglicky mluvící země s možností cestovat po nádherných přírodních rezervacích, pak vám rozhodně doporučujeme zvolit si Spojené státy americké nebo Kanadu.

Téma týdne: Kam za prací do zahraničí II.

Práce v Kanadě

Kanada je hospodářsky vyspělou zemí s vysokou životní úrovní a nalézá se v severní části Severní Ameriky. Podnebí v horských oblastech je velmi chladné, ve středu kontinentální a u pobřeží přímořské vlhké. Díky změnám nadmořských výšek a chladnému počastí se v této oblasti z vegetace nejčastěji vyskytuje tundra, lesotundra, lesy a prérie. Chloubou Kanady je množství národních parků s unikátními přírodními krásami, majestátné hory se špičkami stále pokrytými ledem, jezera plná ryb nebo např. medvědi na každém kroku.

Pro cestu do Kanady musíte vlastnit platný cestovní pas s dobou platnosti minimálně po dobu pobytu. Pokud budete v Kanadě pracovat jako řidič motorového vozidla, pořiďte si mezinárodní řidičský průkaz (MŘP). Všichni zahraniční pracovníci musí v Kanadě vlastnit platné pracovní vízum (povolení k pobytu). To získáte například na Velvyslanectví Kanady v Praze. Dalším nezbytným krokem pro získání práce ve Kanadě je podat si na Úřadě sociálního zabezpečení (Social Security Office) žádost o vydání Karty sociálního pojištění a Čísla sociálního pojištění. Tyto doklady po vás bude vyžadovat kanadský zaměstnavatel. Při vstupu na území Kanady je u vás kromě pasu a víza také posuzován dobrý zdravotní stav, zda nemáte záznam v trestním rejstříku či zda máte dostatek finančních prostředků ke krytí nákladů při pobytu na území Kanady. Česká republika s Kanadou neuzavřela dohodu o bezplatném poskytování zdravotní péče, proto vám doporučujeme si na celou dobu pobytu ještě před odjezdem uzavřít cestovní zdravotní pojištění.

Výše měsíčního výdělku záleží na druhu práce, vašem vzdělání a zkušenostech v daném oboru. Při manuální práci bez praxe (hlídač, řidič, řezník, svářeč, zámečník, uklízečka, pokojská, ...) se měsíční mzda pohybuje od 36.000 do 70.000 Kč. Za kvalifikovanou práci s potřebným vzděláním a praxí (recepční, administrátor, účetní, technik, ...) můžete vydělat 55.000 - 105.000 Kč, v oblasti zdravotnictví a sportu (zdravotní sestra, zubař, veterinář, doktor, fitness, ...) si vyděláte 40.000 - 120.000 Kč a v oblasti pohostinství a kuchyní (číšník, servírka, barman, kuchař, ...) se mzda v průměru pohybuje od 45.000 do 100.000 korun. Počítačový experti a specialisté na informační technologie (programátor, správce sítí, počítačový grafik, ...) si mohou vydělat 45.000 - 200.000 korun. U profesí, kde zaměstnavatelé znalost angličtiny nevyžadují, se měsíční mzda pohybuje v rozmezí 36.000 - 60.000 korun. Ceny jsou pouze orientační.

Důležité kontakty
Velvyslanectví Kanady v ČR
Muchova 6, 160 00 Praha 6
tel:  272 101 800
e-mail: canada@canada.cz, visa@canada.cz
web: www.canada.cz

Velvyslanectví České republiky v Kanadě
Embassy of the Czech Republic
251 Cooper Street, Ottawa
tel:  001613/5623875, linka 11-ústředna, linka 21, 51-sekretariát, linka 13,22-KO
e-mail: ottawa@embassy.mzv.cz
web: www.mzv.cz/ottawa

 
Práce ve USA

Spojené státy jsou rozděleny na 4 hlavní regiony s názvy Northeast, Midwest, South a West. Tyto regiony jsou dále rozděleny na 9 územních celků: New England, Middle Atlantic, East North Central, West North Central, South Atlantic, East South Central, West South Central, Mountain a Pacific. Americká obchodní etiketa je založena především na svobodě a demokracii, volné soutěži, svobodě jednotlivce, příslušnosti jednotlivce k sociální skupině, individualismu, spoléhání na vlastní schopnosti, rovnocennosti mezi lidmi a spravedlivém zacházení. Být v USA úspěšný vyžaduje perfektně ovládat cizí jazyk, plánovat si všechny obchodní jednání dopředu, při osobním kontaktu s partnerem se chovat přátelsky a otevřeně, vždy si zachovat profesionální přístup, atd.

Pokud jste se rozhodli začít pracovat ve Spojených státech, je nutné si váš platný cestovní pas opatřit platným vízem USA. Doba platnosti pasu musí přesahovat povolenou dobu pobytu o 6 měsíců. Americké vízum obdržíte v Praze na velvyslanectví Spojených států amerických, kam musíte po telefonické domluvě osobně přijít. Kvůli delším čekacím lhůtám vám doporučujeme si vízum vyřídit v dostatečném předstihu. Pokud budete v USA řídit motorové vozidlo, musíte si před odjezdem pořídit mezinárodní řidičský průkaz (MŘP) dle Ženevské úmluvy z roku 1949, o silniční dopravě. Zdravotní pojištění sice ve Spojených státech povinné není, ale i přesto vám však jeho sjednání z důvodu vysokých cen léků a lékařské pomoci doporučujeme.

Nezbytným krokem k získání práce ve Spojených státech je sociální pojištění. Žádost se podává na Úřadě sociálního zabezpečení (Social Security Office), který je umístěn v každém větším městě. Jejich seznam najdete např. na www.ssa.gov po vložení směrovacího čísla. Následně vám do sedmi pracovních dnů bude přiděleno a telefonicky oznámeno číslo. Kartu sociálního pojištění (Social Security Card - SSC) vám pak americký úřad zašle na adresu uvedenou v žádosti nebo vámi nahlášenou do telefonu. Ihned po příletu do země si na nejbližším úřadu Social Security také požádejte o přidělení Čísla sociálního zabezpečení (Social Security Number - SSN). Bez SSN vás totiž žádný zaměstnavatel v USA nemůže legálně zaměstnat, nedostanete výplatu, nebudete si moci vzít automobil na leasing a ani si nebudete moci založit v bance účet. Číslo sociálního zabezpečení je v Americe něco jako v České republice rodné číslo.

Výše mezd zahraničních pracovníků ve Spojených státech je podobná jako v Kanadě. Například při práci v hotelu nebo restauraci si měsíčně v průměru vyděláte cca 30.000 korun, za úklid v supermarketech cca 50.000 Kč, za práci asistentky zhruba 80.000 Kč, jako řidič kamionu přes 100.000 Kč a v pozici doktor nebo počítačový expert v průměru cca 150.000 korun za měsíc. Ceny jsou pouze orientační.

Mnoho cizích občanů však v USA pracuje bez povolení a je každoročně zatýkáno policejními orgány (INS). Americký soudní a vězeňský systém je založen na represivním přístupu vůči pachatelům trestné činnosti a tak jsou ilegální pracovníci několik měsíců umístěni ve vazbě či vězení společně s pachateli závažné trestné činnosti. Pokud vás chytí poprvé, máte většinou možnost opustit vězení na kauci a následně do peti dnů opustit Spojené státy. V případě dalšího chycení následuje soud a deportace se zákazem pohybu až na deset let a zabavením majetku.

Důležité kontakty
Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR
Tržiště 15, 118 01 Praha 1
tel:  257 530 663, 257 532 716
web: www.usembassy.cz

Velvyslanectví ČR v USA
Embassy of the Czech Republic
3900 Spring of Freedom St. NW
Washington, DC 20008, USA
Tel: 202.274.9100
Fax: 202.966.8540
www.mzv.cz/washington 

 

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky