Společnost Deutsche Post World Net je připravena na silný růst

17.02.2006 | , DHL
Tiskové zprávy


Logistická odvětví v celosvětovém měřítku neustále rostou. Deutsche Post World Net, vedoucí společnost na globálním trhu logistiky, překročila v roce 2005 odhadovaný EBIT a do roku 2009 předpovídá značný nárůst provozního zisku až na 5 miliard eur.

V porovnání s provozním ziskem za rok 2005 by došlo k navýšení zhruba o jednu třetinu. Divize expresní přepravy, logistiky a finančních služeb by měly k tomuto výsledku přispět každá minimálně 1 miliardou eur. Pro divizi poštovních služeb odhaduje společnost do roku 2007 stálý  provozní zisk ve výši kolem 2 miliard eur ročně. Přes narůstající konkurenci na německém trhu poštovních služeb, která se rozvine po roce 2007, je vedení skupiny DPWN přesvědčeno, že bude schopno omezit negativní dopady na provozní zisk skupiny, který by se měl snížit maximálně o 10 až 20 %.

„Je zřejmé, že strategie skupiny DPWN, kterou jsme uplatňovali v průběhu několika minulých let, nese své ovoce,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel DPWN Klaus Zumwinkel. „Naše konkurenční výhoda je založena na širokém a stabilním postavení skupiny, rychlé integraci společnosti Exel, od které očekáváme, že bude stimulovat růst, a zvýšené výkonnosti v oblasti finančních služeb způsobené začleněním banky BHW do DPWN.“ Klaus Zumwinkel věří v budoucí úspěšný rozvoj společnosti a zopakoval záměr zvýšit vyplácenou dividendu za rok 2005 alespoň o třetinu. Současně vyhlásil celoskupinový program zaměřený na získávání nových zákazníků a oznámil také program zvyšování kvality služeb, který má významným způsobem zlepšit finanční hospodaření společnosti během další fáze jejího rozvoje. Poté, co byl v celé skupině zaveden program STAR, který se zaměřoval na synergie jednotlivých činností a na snižování nákladů, chystá se nyní DPWN upřít svojí pozornost na globální zákaznické segmenty a jejich potřeby.

Detaily tohoto programu budou představeny v polovině března.

Finanční rok 2005
Ve finančním roce 2005 se provozní zisk (EBIT) ve srovnání s rokem 2004 zvýšil  o 25,1 %, ze 3 miliard eur na 3,76 miliard eur, což představovalo větší nárůst, než jaký předpovídal výhled publikovaný v prosinci 2005. Za rok 2004 zveřejnila společnost údaje o provozním zisku před odpisem goodwillu (EBITA), který činil 3,37 miliardy eur. Pokud srovnáme EBITA za rok 2005 s  rokem 2004, došlo k nárůstu o 11,4 %. Konsolidovaný čistý zisk dosáhl za rok 2005 2,24 miliardy eur a vykázal meziroční nárůst o 39,9 %. Výnos na jednu akci DPWN se meziročně zvýšil o 38 %, v absolutním vyjádření představoval 1,99 eur na akcii. V roce 2004 byl výnos na jednu akci DPWN 1,44 eur. Tržby společnosti meziročně vzrostly o 3,3 %, v roce 2005 představovaly 44,6 miliard eur. V těchto finančních výsledcích nejsou ještě zahrnuty výsledky britské logistické společnosti Exel, kterou skupina koupila v prosinci minulého roku.

„S výkonností divizí finančních služeb a logistiky jsme byli obzvláště spokojeni. Obě vykázaly za minulý rok dvoumístná procenta růstu,“ řekl finanční ředitel Edgar Ernst. V divizi expresní přepravy byl v minulém roce za oblast Severní a Jižní Ameriky proveden jednorázový odpis goodwillu ve výši 434 milionů eur. „Započítali jsme si mimořádný zisk, který vznikl kvůli změně legislativy upravující zdravotní fond zaměstnanců poštovních služeb (Postal Civil Service Health Insurance Fund). V USA se naše společnost připravovala během minulého roku na nový začátek, a to jak z hlediska finančního, tak provozního. Nyní jsme připraveni reagovat na nové příležitosti na americkém trhu,“ pokračoval Edgar Ernst. Bez mimořádného odpisu goodwilu by byl výsledek divize expresní přepravy jen těsně pod očekávanými 500 miliony eur. Tato divize vykázala za rok 2005 provozní zisk 11 milionů eur.

Poštovní divize dosáhla v roce 2005 provozního zisku ve výši 2,03 miliardy eur, což je stejný výsledek jako v roce 2004. Divize logistiky pokračovala v roce 2005 v růstu. Dosáhla provozního zisku 315 milionů eur a ve srovnání s předcházejícím obdobím vykázala nárůst o 73,1 %.

Také finanční služby dosáhnou alespoň plánovaného meziročního nárůstu provozního zisku o 10 %.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy