Analýza situace na trhu drobných půjček

17.02.2006 | , SPES
Tiskové zprávy


Občanské sdružení SPES začátkem roku uskutečnilo terénní průzkum podmínek pro poskytování půjček v bankovním a nebankovním sektoru. Průzkum se týkal bank, nebankovních poskytovatelů drobných půjček, poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na zboží, zastaváren a neoficiálních poskytovatelů drobných půjček po celé republice.

Občanské sdružení SPES začátkem roku uskutečnilo terénní průzkum podmínek pro poskytování půjček v bankovním a nebankovním sektoru. Průzkum se týkal bank, nebankovních poskytovatelů drobných půjček, poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na zboží, zastaváren a neoficiálních poskytovatelů drobných půjček po celé republice.

„Průzkum proběhl v lednu a únoru tohoto roku a v jeho průběhu jsme dospěli k řadě znepokojivých zjištění. Mnohé instituce matou zákazníky tím, že na reklamních letácích uvádějí jiné RPSN, než jaké je pak uvedeno ve smlouvě o úvěru. U některých zejména nebankovních společností jsou nastaveny velmi tvrdé podmínky ručení či zajištění úvěru. Řada smluvních dokumentů je tištěna tak malým písmem, že je obtížné je přečíst. A co víc: téměř žádnou smlouvu si nemůžete odnést domů a v klidu prostudovat, takže se musíte o jejím podpisu rozhodovat mnohdy v časové tísni a za stresujících podmínek v prostředí, na které nejste zvyklí,“ uvedla předsedkyně Rady Sdružení SPES Andrea Běhálková. „Z našeho průzkumu jednoznačně vyplývá, že před naším sdružením stojí velký úkol. Pokusíme se informovat občany o tom, k čemu všemu se vlastně zavazují a do jakých životních situací se mohou dostat, pokud neuváženě podepíšou smlouvu o úvěru, aniž by si dokument řádně prostudovali a předem zvážili svoje schopnosti splácet či se vyrovnat s důsledky v případě, že splácet nebudou schopni,“ zdůraznila Andrea Běhálková.

Podrobnější výsledky terénního průzkumu zveřejní sdružení SPES na zítřejším semináři „Možnosti finančního vzdělávání v ČR“, který pořádá pod záštitou předsedy Rozpočtového výboru PSP, Ing. Miloslava Vlčka, v Poslanecké sněmovně. Seminář se uskuteční v zasedacím sále Poslanecké sněmovny Sněmovní 1 od 10,00 do 13,30 za účasti Keitha Tondeura, ředitele Credit Action, největší britské charitativní organizace specializované na prevenci v oblasti řízení osobních financí. Pozvání na akci přijali i Stefan Heckers, ředitel německé organizace SkF Herford, a Barbara Möllemann, poradkyně pro preventivní práci SkF. Na semináři dále vystoupí například Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a předseda České biskupské konference, PhDr. Viola Horská z Výzkumného ústavu pedagogického v Praze a Ing. Ester Danihelková, zástupkyně ředitele pro ekonomické záležitosti VOŠ Sociální Olomouc.

Sdružení SPES bude kromě výsledků terénního průzkumu na semináři prezentovat také výsledky ankety o ekonomické gramotnosti studentů posledních ročníků středních škol a projekt zaměřený na finanční vzdělávání na středních školách v ČR.

Cílem občanského sdružení SPES je poskytovat poradenství lidem ohroženým majetkovou nouzí, či se již s tímto problémem potýkajících, a realizovat projekty finančního vzdělávání.

Registrace novinářů na seminář „Možnosti finančního vzdělávání v ČR“ bude probíhat od 9:30 v recepci Poslanecké sněmovny PČR, Sněmovní 1.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy