Předseda ODS Mirek Topolánek jednal s polským prezidentem

17.02.2006 | , ODS
Tiskové zprávy


Předseda ODS Mirek Topolánek dnes na Pražském hradě jednal s polským prezidentem Lechem Kaczyńskim v rámci jeho pracovní návštěvy České republiky. Schůzka obou politiků se uskutečnila ještě před setkáním Lecha Kaczyńského s předsedou vlády Jiřím Paroubkem, což Mirek Topolánek považuje za symbolické.  

Mirek Topolánek pogratuloval Lechu Kaczyńskému k vítězství v prezidentských volbách a vyjádřil také politování nad tragickou nehodou v Katovicích, kde mezi 65 zemřelými byli i čeští občané.

V průběhu setkání oba politici vyjádřili nespokojenost s kompromisním řešením směrnice o službách v EU, která byla včera schválena Evropským parlamentem. Evropská unie podle Topolánka a Kaczyńského potřebuje co nejrychlejší a nejširší liberalizaci svého trhu. Liberalizace v oblasti služeb i volného pohybu osob, vedoucí k většímu ekonomickému růstu EU, je jedním ze základních předpokladů úspěšné realizace revidované Lisabonské agendy. Z tohoto pohledu je včera přijaté znění směrnice zcela nedostatečné.

Během půlhodinového setkání Topolánek s Kaczyńskim projednávali také společný postup ve věci evropské ústavy, finanční perspektivy EU na léta 2007 – 2013 a liberalizaci trhu v oblasti pohybu služeb a osob. Shodli se v otázkách potřeby zjednodušování evropské i národní legislativy a postupném odbourávání administrativních překážek rozvoje podnikání v obou zemích. Prioritou je podle obou politiků boj s korupcí a vytváření transparentního hospodářského a legislativního prostředí.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy